Bursa a avansat cu 1,18%, intr-o piata linistita si in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP) au asigurat 79% din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au continuat sa creasca accelerat, informeaza Mediafax.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut in aceasta saptamana cu 2,36%. De la inceputul lunii august, bursa a crescut in sase din cele 12 sedinte derulate, iar la finalul sedintei de vineri, indicele general este cu 2,13% peste nivelul de la finele lunii iulie si, totodata, cu 2,42% peste anul trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat in aceasta saptamana cu 3,77%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii trecute este cu 4% mai sus. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, indicele este in crestere cu 10,81%.

In sedinta de vineri, titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide cu rulaje de 21,2 milioane lei si, respectiv, 8,4 milioane lei. Mare parte din rulajele celor doua actiuni a fost asigurata de tranzactii negociate, de 13,2 milioane lei si, respectiv, 6,6 milioane lei. Actiunile Fondului Proprietatea au crescut usor cu 0,66%, la 0,5315 lei, iar titlurile OMV Petrom au avansat nesemnificativ, la 0,3781 lei.

Titlurile celor doua companii au asigurat 79% din lichiditatea pietei, de 37,7 milioane lei (8,4 milioane euro). Rulajul bursei este cu 35% peste valoarea cumulata a transferurilor de joi, de 27,9 milioane lei (6,1 milioane euro).

"Exista o tendinta de crestere a lichiditatii, determinata probabil de reactivarea unor cumparatori dupa ce perioada de stagnare a durat suficent. In acelasi timp, titlurile blue-chip sunt cam singura varianta (pentru achizitii - n.r.).

Analizand ultima perioada, remarcam un interes pentru SIF-uri, in special pentru SIF Transilvania. In acelasi context al cresterii lichiditatii, observam si o presiune la vanzare pe titlurile OMV Petrom. Volumele in crestere au fost ajutate si de contextul international favorabil", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,77%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,65%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 1,49%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut usor, cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,54% peste inchiderea de joi.
Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia au fost singurele din indicele BET-FI care au incheiat ziua pe verde, cu 0,66% si, respectiv, cu 0,45%.

Actiunile Oltchim au continuat sa avanseze semnificativ, cu 14,95%, mentinandu-se pe linia ascendenta pe care au intrat joi, cand au urcat cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Recuperarea vine dupa trei sedinte in care cotatia a scazut cu aproape 39%, dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La inchiderea pietei principale actiunile combinatului erau cotate la 0,688 lei, iar operatiunile insumau 127.000 de lei.

"Desi nu putem identifica o explicatie fundamentala pentru evolutia de joi si de vineri a titlurilor Oltchim in incercarea de a motiva intoarcerea brusca a pretului, putem spune ca unii dintre investitorii anticipeaza o respingere a propunerii de majorare a capitalului social prin care AVAS ar urma sa converteasca datoriile in actiuni. Pe langa cei care au cumparat joi si vineri actiuni Oltchim, cred ca s-au reactivat si acei investitori cu un caracter puternic speculativ si care si-au amintit de perioada in care Oltchim crestea cu 15% mai multe zile la rand. Chiar daca nici atunci nu se putea justifica evolutia brutala, acum se pare ca cei dispusi sa isi riste capitalul uita de contextul pentru care actiunile Oltchim au scazut", a afirmat Tihon.

Brokerul spune ca decizia de a cumpara actiuni Oltchim este dificil de fundamentat pana la momentul in care capitalurile proprii ale companiei nu vor trece din nou pe plus.

Pe piata Rasdaq investitorii au transferat actiuni de doar 371.000 de lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de joi, de 824.000 de lei.

Titlurile producatorului de prefabricate din beton Prefa Brasov (PRFY) au consemnat primul rulaj din piata, de 206.000 de lei. Prin trei operatiuni au fost transferate 8,47% din actiunile firmei. Prefa este controlata de omul de afaceri Ioan Niculaie, care prin Prescon detine 73,39% din titlurile producatorului de prefabricate din beton.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,5%, influentate de declaratiile cancelarului Angela Merkel potrivit careia Germania va face tot ce va putea pentru salvarea euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri