Incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata vor intocmi situatiile financiare individuale in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), potrivit unui ordin emis recent de Ministerul Finantelor Publice.
Astfel, se extinde categoria entitatilor pentru care aplicarea IFRS devine obligatorie, dupa ce institutiile de credit au trecut la IFRS ca baza a contabilitatii incepand cu 1 ianuarie 2012, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au cerut entitatilor pe care le reglementeaza sa intocmeasca un set de situatii financiare individuale conforme cu IFRS in scop informativ.

„Furnizarea unor informatii financiare de calitate, prezentate intr-un limbaj larg utilizat pe plan international si insotite de opinia unui auditor independent sporeste increderea partenerilor de afaceri, faciliteaza accesul la finantare si poate chiar reduce costurile finantarii prin diminuarea nivelului perceput al riscului”, a declarat, intr-un raport al companiei, Aura Giurcaneanu, head of audit and assurance KPMG Romania.

Potrivit specialistilor KPMG, un alt pas important in directia imbunatatirii cadrului de raportare financiara din Romania s-ar putea face permitand si altor societati sa opteze pentru adoptarea IFRS ca baza unica de raportare.

”Multe societati sunt nevoite in prezent sa tina raportari duble, conform regulilor contabile romanesti si a celor IFRS, fiind necesare reconcilieri ale rezultatelor obtinute si furnizarea de explicatii pentru diferente, ceea ce ridica semne de intrebare pentru investitori si finantatori si amplifica incertitudinea generata de mediul economic”, spune Angela Manolache (foto), director in departamentul de consultanta al KPMG Romania.

Potrivit unui studiu efectuat de KPMG, peste 80% din clientii sai (companii locale si multinationale) intocmesc raportari IFRS, fie in baza cerintelor legale, fie la solicitarea actionarilor, a institutiilor de finantare sau a altor parteneri de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri