Muntenia Global Invest, una dintre firmele mici de brokeraj din Romania, a primit aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea unui sistem alternativ de tranzactionare, acesta fiind primul ATS care nu este operat de o bursa, informeaza Mediafax.
Pe piata de capital din Romania sunt operationale in prezent doua sisteme alternative de tranzactionare, unul al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si unul al Sibex. La Bucuresti sunt tranzactionate, nu listate, doar actiuni emise de companii straine, iar la Sibex, Prodplast Imobiliare este singura societate listata pe un ATS din Romania.

Desi conditiile de listare pe ATS sunt reduse, companiile locale nu au optat pentru acest sistem. ATS-urile de la BVB si Sibex au fost lansate in 2010.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat, marti, aprobarea pentru ca Muntenia Global Invest sa lanseze sistemul alternativ de tranzactionare Best-X.

"Vrem sa operationalizam sistemul in 60 de zile. Pregatim un plan de marketing si abia la lansarea sa vom putea da detalii (inclusiv cu privire la titlurile care vor fi listate pe ATS -n.r.). Fara autorizatia de la CNVM nu aveam cum sa facem niciun fel de publicitate sau sa avem contacte cu potentiali emitenti. Diferenta dintre ATS-ul nostru si cel al burselor (BVB si Sibex - n.r.) este ca la noi emitentii vor putea ajunge direct, fara a mai fi nevoie de un intermediar.
Noi, ca operator, vom putea fi si intermediarul pentru listare. Lantul de intermediere este mai scurt. Societatile care nu au pretentii sa se listeze la bursa pot opta pentru ATS. Nu spun ca ATS-ul este doar pentru companii mai mici, ci ar putea fi pentru orice companie", a declarat directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al firmei de brokeraj, Alexandru Paverman.

Pe sistemul alternativ de tranzactionare vor putea fi listate actiuni, obligatiuni si unitati de fond ale unor emitenti din Romania si strainatate. Sistemul va avea trei categorii.

Pentru segmentul de actiuni prima categorie prevede obligativitatea listarii printr-o oferta publica de vanzare, in baza unui prospect aprobat de CNVM. Totodata, firma trebuie sa aiba capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea de cel putin echivalentul in lei al sumei de 1 milion de euro si sa fi inregistrat profit in precedentii doi ani. Free-float-ul trebuie sa fie de minim 25%.

Pentru a doua categorie, conditiile sunt mai reduse si nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vanzare si profit in ultimii doi ani. In plus, valoarea capitalului social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea este de cel putin echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.

Pe a treia categorie pot fi listate doar actiuni care in prealabil sunt cotate pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.

Firmele din Romania care se vor lista pe ATS sunt obligate sa transmita rapoarte de informare a investitorilor, cu privire la AGA, rezultate financiare, sau alte evenimente care pot influenta pretul titlurilor, la fel cum fac si companiile listate la Bursa de la Bucuresti si Sibex.

In cazul firmelor din strainatate, Muntenia Global Invest va publica informatiile afisate de emitent pe piata principala unde acesta este listat. La fel opereaza si Tradeville pentru actiunile companiilor pe care le-a adus pe segmentul titlurilor internationale de la ATS-ul Bursei de la Bucuresti.

Actiunile vor putea fi tranzactionate la fel ca pe bursa, pentru pret fiind stabilita o limita de variatie de plus/minus 15% fata de cotatia din sedinta precedenta.

Programul de tranzactionare va fi apropiat de cel al Bursei de la Bucuresti, transferurile fiind realizate intre orele 10:00 si 16:35. La BVB, tranzactiile sunt oprite la 16:45 pentru majoritatea titlurilor, mai putin cele cu actiuni straine si cu produse structurate.

Regulamentul ATS-ului firmei de brokeraj prevede si posibilitatea, nu obligativitatea, derularii de oferte publice de vanzare sau de cumparare.

La tranzactionare vor putea participa toate firmele de brokeraj care vor incheia un contract cu Muntenia Global Invest, dar si utilizatori independenti care au cont deschis la Muntenia Global Invest.

Muntenia Global Invest este controlata de familia Nasui, care detine direct peste 70% din titluri - Simion Stefan Nasui (40,5%), Gavril Radu Nasui (26,01%) si Georgiana Nasui (7,14%).

Firma de brokeraj a intermediat in primele sapte luni din acest an tranzactii de 15 milioane lei si s-a plasat pe locul 48 din 58 in topul brokerilor de la BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri