Bursa de la Bucuresti a incheiat ziua in crestere cu 1%, intr-o piata linistita si in care transferurile cu actiunile SIF Transilvania (SIF3), Fondul Proprietatea (FP) si Erste (EBS) au asigurat 77% din rulajul de doar 13,1 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde din primele minute, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cadrul majoritatii actiunilor. Lichiditatea pietei este de aproape trei ori sub rulajul sedintei precedente, de 37,7 milioane lei (8,4 milioane euro).

Rulajul de luni a fost acoperit in proportie de 77% de transferuri cu actiunile SIF Transilvania (4,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei) si Erste (1,7 milioane lei). Actiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,24%, la 0,5305 lei, iar titlurile bancii austriece au urmat evolutia de la Viena si au scazut cu 1,77%, la 72 lei. Actiunile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,531 lei.

"Zilele cu lichiditate crescuta au inceput sa se rareasca odata cu aparitia crizei politice. Investitorii mari cam fug de piata, acum este un moment destul de fierbinte pentru politica. Calculul este simplu: marchez profit/pierdere si reintru cand se linistesc apele. Bineinteles ca aceasta nu este o regula, achizitiile (de actiuni OMV Petrom - n.r.) facute de fonduri Franklin Templeton fiind un exemplu in acest sens. Volumele reduse vor mai continua pana cand se va gasi o rezolvare la acesta criza politica, fara insa a afecta grav preturile. Acest din urma lucru se datoreaza sentimentului pozitiv existent in pietele externe principale ca urmare a unor zvonuri legate de sprijinirea zoeni euro, mai ales a pietei datoriilor", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,54%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,82%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Actiunile Oltchim au inchis in crestere cu 9,01%, dupa ce la deschidere a fost de aproape 15%, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele doua sedinte. In ultimele trei sedinte cotatia a urcat cu 44%, recuperand corectia de aproape 39% venita dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La inchiderea sedintei de luni actiunile combinatului erau cotate la 0,75 lei, iar operatiunile insumau 275.000 de lei.

"Situatia la Oltchim este extrem de complicata. In mod firesc pretul a inceput sa scada vertiginos (dupa anuntul privind majorarea capitalului - n.r.) pentru ca, nu-i asa, cine ar baga o groaza de bani intr-o «gaura neagra». Dar la un moment dat s-a produs schimbarea sensului si cred ca totul vine de la anuntul PCC ca nu agreaza aceasta majorare de capital social si nu este interesat sa participe. Ceea ce m-a dus cu gandul ca la vot s-ar putea sa pice propunerea de majorare a capitalului", a afirmat brokerul.

El a amintit ca in actul constitutiv al Oltchim este prevazut ca deciziile privind modificarea capitalului social sunt valide doar daca sunt luate cu votul a 75% dintre actionari.

"Ca atare, daca ar participa doar cei trei mari actionari (Ministerul Economiei - 54,8%, PCC si fondul de investitii Nachbar Services - 32,34% din actiuni -n.r.), votul statului nu ar fi suficient pentru aprobarea majorarii capitalului social si pretul revine la cotatia dupa anunt. Acestea ar fi calculele mele. In rest, daca s-a aproba majorarea, dupa trecerea datei de inregistrare pretul s-ar duce sub 0,1 lei, ceea ce face absurda participarea celorlalti actionari la majorare. Cred ca acea cadere a fost cauzata de nestiinta unora cu privire la aceste prevederi statutare (privind validarea votului - n.r.)", a mai spus Murgoci.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat aproape 70.000 de lei, valoare de cinci ori mai redusa decat lichiditatea de vineri, de 371.000 de lei.

Actiunile firmei Univers Ramnicu Valcea (UNVR) au consemnat cel mai ridicat rulaj, desi cu aceste titluri a fost realizata doar o tranzactie, de 20.000 de lei. Operatiunea a fost efectuata la pretul de 13,5 lei, cu 3,85% peste cotatia precedenta. La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri