Bursa a crescut cu 0,21%, iar actiunile Oltchim (OLT) au incheiat in urcare cu 6,86%, dupa ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influentate de declaratiile sefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit caruia institutia va cere renuntarea la conversia creantelor AVAS, conform Mediafax.
Piata de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a fost pe verde inca din primele minute, insa volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor. Dupa ora 15:30, o parte dintre cotatiile actiunilor de la BVB au inceput sa scada, pe fondul trecerii burselor externe pe rosu, dupa publicarea unor date privind cresterea peste asteptari a numarului de cereri de somaj in SUA.

Astfel, la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era cu 0,55% peste nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu numai 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,06% peste inchiderea de miercuri.

Investitorii au transferat in total actiuni de 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro), valoare cu 21% sub rulajul de rulajul sedintei precedente, de aproape 30 milioane lei (6,6 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost acoperit in proportie de 85% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom.

In sedinta de joi, aproape jumatate din lichiditatea bursei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile OMV Petrom, in valoare de 11,6 milioane lei (2,6 milioane euro). Cea mai mare parte a rulajului a fost reprezentata de un deal cu aproape 0,05% din titluri, pentru 11 milioane lei (2,4 milioane euro). In sedinta de miercuri, un pachet reprezentand 0,044% din actiunile companiei a fost cumparat, tot printr-un deal, de fonduri administrate de Franklin Tempelton, pentru 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).

Tranzactia negociata de joi a fost realizata la 0,39 lei/actiune, cu 0,78% peste ultimul pret de miercuri, iar pe piata principala cotatia a incheiat tot la 0,39 lei.

Lichiditatea redusa inregistrata pe piata principala este determinata pe de o parte de perioada vacantei de vara, de criza datoriilor din zona euro, dar si de prudenta investitorilor straini in fata tensiunilor politice din Romania.

"In general, investitorii straini privesc Romania ca pe o piata cu risc ridicat, integrandu-o in grupul de «frontier markets», in care riscul asociat investitiilor este peste cele ale statelor dezvoltate si al economiilor emergente. Nu putem spune ca tulburarile politice si sociale recente au ajutat, in acest sens evolutia cursului de schimb leu/euro fiind elocventa, dar astfel de evenimente sunt, de obicei, deja incluse in primele de risc aferente unei piete de capital de genul celei din tara noastra", a declarat Ovidiu Dumitrescu, seful departamentului de cercetare al firmei de brokeraj Tradeville.

Actiunile Oltchim au sarit chiar in deschidere cu 15%, unii investitori reactionand la declaratia sefului OPSPI potrivit caruia institutia va solicita renuntarea la conversia creantelor AVAS. Ulterior, cresterea a incetinit, astfel ca la inchiderea sedintei, titlurile avansau cu 6,86%, la 0,7785 lei.

Operatiunile insumau 256.000 de lei, dar jumatate din rulaj a fost realizata in primele minute ale sedintei.

"Situatia marcata de incertitudini de la Oltchim face ca potentialii cumparatori pentru actiunile companiei sa fie investitorii de portofoliu cu un grad foarte redus de aversiune la risc si, eventual, persoane care si-ar propune sa dobandeasca o pozitie de control. In ambele cazuri, riscul ridicat ar trebui sa fie recompensat de un randament pe masura, care s-ar concretiza in cazul unei rezolvari fericite a situatiei actuale", a afirmat analistul.

Remus Vulpescu a declarat ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va solicita de urgenta autoritatilor abilitate sa renunte la conversia creantelor AVAS in actiuni Oltchim in valoare de 250 milioane euro din cauza riscurilor de litigiu si a altora pe care le presupune aceasta operatiune. Solicitarea vine dupa ce reprezentantii OPSPI nu au reusit sa ajunga la un acord in aceasta privinta cu principalii actionari ai companiei, PCC si Nachbar, care controleaza impreuna aproape 33% din actiunile Oltchim.

Varianta alternativa identificata de OPSPI cu privire la procesul de privatizare al Oltchim presupune renuntarea la conversia in actiuni a creantei AVAS si vanzarea acestora la pachet cu datoriile catre Electrica, in valoare cumulata de circa 400 milioane euro, impreuna cu pachetul de 54% din actiunile Oltchim.

In urma cu doua saptamani, Oltchim a convocat actionarii pentru o majorare de capital social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari. Aceasta este prima etapa din procesul de privatizare a combinatului chimic.

Anuntul de atunci a dus la o volatilitate ridicata a actiunilor Oltchim, acestea coborand in trei zile cu aproape 39%, pentru ca apoi sa revina pe crestere accelerata si ca urce cu 44% in urmatoarele trei sedinte.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu pana la 0,9%, in timp ce piata de la Londra avansa cu 0,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri