Hidroelectrica trebuie sa obtina acordul creditorilor pentru reesalonarea datoriilor avute de companie, moment dupa care producatorul de energie va putea sa iasa din insolventa, spune Remus Borza, seful Euro Insol – administratorul judiciar al companiei de stat.
Borza a fost prezent joi la la strapungerea frontului subteran de excavatie Pruncea-Trestia, care s-a realizat in galeria de aductiune Surduc – Nehoiasu, cu o lungime de 16,5 km in interiorul muntelui.

“Teoretic, procedural, iesirea din insolventa se poate face si in noiembrie sau decembrie 2012. Eu incerc sa conving creditorii pana la aceasta data, dar este foarte greu sa faci asta intr-o luna – doua. In schimb, mi-am luat o marja, 30 iunie 2013, care este un termen mai mult decat rezonabil si realist in cazul Hidroelectrica”, a declarat Borza, raspunzand la o intrebare cu privire la momentul in care compania ar putea sa iasa din insolventa.

Acesta a explicat ca pentru Hidroelectrica exista in prezent doua scenarii care pot duce la iesirea din insolventa. Primul presupune acordul tuturor celor 839 de creditori notificati la judecatorie pentru anularea datoriilor pe care producatorul de electricitate le are.

“Acest scenariu este insa un banc, daca ne gandim la modul realist. Al doilea scenariu este acela ca toti creditorii notificati sa accepte reesalonarea creantelor pe un an, doi, zece ani, sau mai exact sa semneze o declaratie prin care accepta inchiderea procedurii de insolventa. Daca un singur creditor, cu un leu datorie, nu accepta, Hidroelectrica nu poate sa iasa din insolventa. Din acest motiv spun ca imi este foarte greu sa conving in doua luni creditorii. Acum, de exemplu, munca ne este incetinita de vacanta instantelor de judecata”, a spus Borza (foto).

Garantie de 200 mil. lei de la Eximbank pentru “calmarea” bancilor creditoare

De altfel, adunarea creditorilor Hidroelectrica ce trebuia sa aiba loc pe 24 august a fost amanata pentru 14 septembrie, din cauza vacantei judecatoresi, am mai spus el.

Jumatate dintre cei 839 de creditori ai Hidroelectrica au creante de 5,1 miliarde lei.

Cele mai mari datorii pe termen scurt ale producatorului de energie sunt catre BRD (300 mil. lei) si Banca Transilvania (120 mil. lei). In privinta contractelor de finantare pe termen lung, Hidroelectrica are semnate acorduri cu mai multe banci si institutii internationale printre care BERD (110 mil. dolari), UBS (30 mil. franci elvetieni) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).

Remuza Borza a mai declarat ca Hidroelectrica va cere bancii de stat Eximbank sa emita in favoarea companiei o scrisoare de garantie de 200 milioane lei, care sa acopere pana la 31 decembrie valoarea totala a ratelor, dobanzilor si comisioanelor bancare.

“Nu avem nevoie de aceasta garantie insa trebuie sa intelegem si bancile care in primele saptamani dupa anuntarea insolventei se cam panicasera avand in vedere ca sumele din acele contracte bilaterale pe care le-am denuntat erau cesionate institutiilor de credit”, a mentionat Borza.

Borza: Hidroelectrica nu trebuie sa mai aiba functie sociala. Autoritatile locale? Le doare „la cascheta” de proiectele noastre


Hidroelectrica isi va continua investitiile de 6,5 mld. euro programate pana in 2025, insa o buna parte dintre proiecte vor fi redimensionate, astfel incat „componenta sociala” sa nu mai fie platita de companie, spune Borza. In schimb, componenta energetica a proiectelor va fi prioritatea numarul unu.

„Cand spun componenta sociala ma refer acele baraje pentru viitura, la apele pentru irigatii, la alimentarea cu apa, la consolidarile pe albiile raurilor etc. Toate acestea trebuie sa fie platite de beneficiar, de Ministerul Agriculturii sau de autoritatile locale, nu de o companie careia i se cere 100 de milioane profit pe an, fie ea si de stat. Si ca dovada cat de interesate sunt autoritatile locale de proiectele Hidroelectrica, la evenimentul de astazi nu a a venit nici macar un oficial local, ii doare la „cascheta” de ce facem noi”, a declarat Borza.

Seful administratorului judiciar spune ca banii pentru investitii vor proveni din sursele proprii ale companiei si din credite bancare.

„Nu vom avea probleme cu finantarea si lichiditatea, nici chiar acum in insolventa. O banca desteapta stie ca finantarea Hidroelectrica este si va ramane cea mai buna afacere. Dupa ce compania va iesi din insolventa, curata de capuse, bancile vor face din nou coada sa ne crediteze”, a mai adaugat seful Euro Insol.

Hidroelectrica este controlata de statul roman care detine 80% din actiuni. Fondul Proprietatea (FP) este celalalt actionar major, cu 20% din capitalul societatii.

Compania produce cea mai ieftina energie din Romania, insa profitabilitatea a fost puternic afectata in ultimii sase ani de vanzarea electricitatii prin intermediul unor contracte directe catre asa-zisii “baieti destepti”. Pierderile asociate acestor contracte sunt estimate la 1,1 mld. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri