Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,28%, intr-o piata apatica si in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea pe segmentul de actiuni abia a ajuns la 4,5 milioane lei (1 milion de euro), atingand cel mai redus nivel din ultimele trei luni, scrie Mediafax.
Piata a evoluat incert, inregistrand fluctuatii reduse inca din primele minute. Astfel, cotatiile s-au miscat in functie de orice ordin plasat, iar pe parcursul sedintei, au fost perioade in care nu se realiza nicio tranzactie.

Un rulaj mai redus decat cel de luni a fost inregistrat la 28 mai, cand operatiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro) si au atins cel mai redus nivel din 22 aprilie 2011.

Lichiditatea de marti a fost cu 42% mai redusa decat valoarea inregistrata luni, de doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro).

"Din cate am observat, acesta problema a rulajelor scazute nu este prezenta doar pe bursa romaneasca, ci si pe burse mai mature. Pe langa perioada clasica a concediilor, cred ca alt motiv al rulajelor reduse este dat si de faptul ca se asteapta niste masuri concrete in ceea ce priveste criza datoriilor din zona euro. Pana acum cateva saptamani investitorilor li s-a aruncat un «os» sub forma declaratiilor facute de seful BCE (Bancii Centrale Europene - n.r.), dar care nu au fost completate de un program clar si pragmatic", a declarat pentru Mediafax Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

El spune ca in aceasta situatie investitorii mari nu isi indreapta atentia catre pietele emergente si catre cele de dimensiuni reduse, lasandu-le in seama jucatorilor locali.

"Astfel, bursa noastra trebuie sa se descurce cu un numar restrans de investitori, cu resurse reduse. S-a intrat intr-o bucla de asteptare a unui eveniment care sa provoace o resuscitare brusca, iar din pacate acesta nu se arata inca la orizont", a adaugat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu doar 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,64% sedinta precedenta. Indicele a fost vizibil influentat de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 8,33%, in cadrul unor transferuri foarte reduse.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,15%.
Actiunile Fondul Proprietatea si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata, cu tranzactii de 2,1 milioane lei si, respectiv, 506.000 de lei. Aceste titluri au asigurat 59% jumatate din rulajul bursei. Cotatia actiunilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,19%, la 0,52 lei, iar titlurile SIF Transilvania au stagnat la 0,538 lei.

Pe piata destinata obligatiunilor au fost transferate opt pachete de titluri de stat in valoare cumulata de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de doar 275.000 de lei, valoare aproape dubla fata de lichiditatea de luni, de 143.000 de lei.
Titlurile firmei Constructii Bihor (COBJ) au consemnat primul rulaj din piata, de aproape 161.000 de lei. Cu aceste actiuni a fost realizata doar o tranzactie la pretul de 29,5 lei, similar cotatiei precedente.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%. Pietele au fost afectate inca de la deschidere de reducerea estimarilor privind mai multi indicatori economici din Japonia pentru prima data in ultimele 10 luni, iar in a doua parte a zilei de informatiile ca regiunea Catalonia va cere guvernului de la Madrid un ajutor de 5 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri