Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut foarte usor, cu 0,15%, intr-o piata apatica si in care o tranzactie cu 0,07% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) a asigurat jumatate din rulajul de doar 10,3 milioane lei.
Majoritatea operatiunilor au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de marti, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse, scrie Mediafax.

Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank, a declarat ca evolutia pietei locale din ultima perioada este o reflectie a tendintelor internationale si nu este influentata de evenimente de pe plan intern.

"Principala tendinta, in opinia mea, pare a fi apetitul de risc in continua scadere. In conditiile in care singura idee de iesire din criza ramane relaxarea cantitativa, in multiplele sale iteratii, in realitate apetitul de risc a continuat tendinta descendenta. Banii nu circula, desi sunt in abundenta. Si daca circula (chiar daca sunt mai multi, datorita politicilor bancilor centrale), banii ies din actiuni si se indreapta spre obligatiuni de stat si, intr-o masura foarte redusa, spre active imobiliare din tarile cu risc scazut. In esenta, este o fuga de risc", a declarat Ilie.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,31% sub inchiderea sedintei precedente.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea mentineau indicele BET-FI la nivelul de marti.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a stagnat deasemenea. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,42%.

"Nu trebuie sa ne induca in eroare volatilitatea mare din ultima perioda de pe burse, inclusiv de la BVB. Volumele mici de tranzactionare exacerbeaza volatilitatea preturilor pe termen scurt. Dar tocmai aceste volume mici sunt semnul acestei fugi de risc si al faptului ca volatilitatea va persista si risca sa creasca in perioada urmatoare", a spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,3 milioane lei, si au asigurat 71% din rulajul bursei. Cel mai mare pachet de actiuni a fost transferat la ora 12:56, pentru 5,2 milioane lei. La inchiderea pietei principale, actiunile erau in crestere cu 0,38%, fiind cotate la 0,522 lei.

Investitorii au transferat in total actiuni de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul zilei anterioare, de doar 4,5 milioane lei (1 milion de euro).

Rulaje de peste 200.000 de lei au mai inregistrat actiunile Bancii Transilvania (645.000 de lei), OMV Petrom (622.000 de lei) si SIF Transilvania (559.000 de lei), iar inca sase titluri au mai consemnat transferuri mai mari de 100.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 147.000 de lei, valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul de marti, de 275.000 de lei.

Actiunile firmei de transport rutier de marfuri Voltrans Sebes (VOLT) au fost cele mai lichide. Cu aceste titluri a fost realizata o singura operatiune, de 75.000 de lei. Pachetul de titluri cedat este similar participatiei pe care SIF Banat-Crisana o are la firma. Titlurile au fost transferate la pretul de 2,5 lei, de peste doua ori mai mare fata de cotatia precedenta, de 0,7 lei/actiune.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii reduse, dupa publicarea unor date peste asteptari privind cresterea economica a SUA. Totodata, investitotii asteapta discursul presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, privind politica monetara, la simpozionul anual organizat de banca centrala americana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri