Desi cel mai natural raspuns la aceasta intrebare este unul negativ, tari precum Turcia sau Polonia dovedesc contrariul. Legatura dintre veniturile populatiei si gradul dezvoltarii pietei de capital nu poate fi negata, insa pentru ca acesta sa fie depasita Guvernul, brokerii si Bursa de Valori Bucuresti mai au de lucrat la promovare, educatie financiara si mai ales la oferta.
“Exista o corelatie puternica intre cele doua variabile. Totusi, bursa autohtona trebuie mai intai sa reuseasca sa fructifice in mai mare masura potentialul actual de a atrage investitori de retail, ori acest lucru, in mod evident, este departe de a se fi realizat”, spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai mari trei burse din Europa in functie de valoarea tranzactiilor care s-au facut in ultima luna sunt cele din Londra, Frankfurt si Spania, potrivit datelor Federatiei Pietelor de Capital din Europa.

Salarii vs tranzactii pe bursele din EuropaVenitul mediu net pe economie in fiecare dintre cele trei tari depaseste 2.500 dolari/luna, printre cele mai mari de pe continent.

Totusi, pe locul cinci se plaseaza Turcia, o tara unde venitul mediu este de 624 dolari pe luna si care nici macar nu face parte din Uniunea Europeana. Investitorii au tranzactionat la Istanbul actiuni de 890 mil. dolari in fiecare sedinta din luna iulie. Aproximativ 37% din lichiditatea de pe Bursa din Istanbul este generata de micii investitori.

Dupa Turcia, Polonia este celalalt exemplu extrem de cunoscut al unei piete care reuseste sa atraga jucatori de retail. In ciuda veniturilor nu foarte ridicate ale populatiei (815 dolari/luna), pe Bursa din Varsovia investesc peste 1,1 milioane persoane fizice.

Nu veniturile reprezinta o problema (n.red. in cazul Romaniei), ci educatia financiara si imaginea bursei slab promovata”, este de parere Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finewst.

Problema fundamentala a pietei de la Bucuresti consta in absenta de la cota a unor companii relevante raportate la economia romaneasca, reprezentativitatea redusa reflectandu-se in lipsa de profunzime si lichiditatea slaba a bursei locale”, completeaza Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza peite de capital BCR.

Exista insa si exemple diametral opuse, in care o tara unde populatia are castiguri decente nu reuseste sa ii atraga pe acestia in piata de capital. Este cazul Sloveniei, unde la un venit mediu net pe economie de 1.227 dolari/luna, rulajele zilnice de pe bursa au ajuns in iulie la 0,7 mil euro, de patru ori mai putin decat pe Bursa de Valori Bucuresti.

„Numarul de investitori de retail va creste din punctul meu de vedere doar daca va exista o strategie clara de atregere a acestora in ofertele publice viitoare si doar daca li se vor oferi alternative viabile de investitii. Problema principala nu este lipsa banilor de investit ci lipsa alternativelor de investitii si lipsa strategiilor de promovare a investitiilor la bursa”, a declarat Nicu Grigoras, broker in cadrul firmei Intercapital Invest.

Investitorii romani aveau 90.600 de conturi deschise la firmele de brokeraj locale la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2012, cu 5% peste cifra inregistrata in T1.Valoarea medie a portofoliului unui investitor era de 1.678 euro, potrivit datelor Fondului de Compensare

*Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni (exclus deal-uri) din luna iulie. In clasament nu a fost inclus NYSE Euronext, operator bursier care administreaza cele mai importante piete din Franta, Belgia si Olanda, din cauza ca nu exista date pe fiecare tara in parte.


Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri