Profitul net al producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a scazut in primul semestru de aproape 12 ori, la 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), iar afacerile au coborat cu 6,6%, la 1,061 miliarde lei (241,8 milioane euro).
In perioada similara a anului trecut, compania a consemnat un profit net de 177,4 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,136 miliarde lei, potrivit Mediafax.

"Reducerea cererii de aluminiu si a pretului, din prima jumatate a acestui an, la care s-a adaugat deficitul de energie afecteaza rezultatele companiei. Cu toate acestea, datorita structurii noastre optime de productie, integrarii verticale si a strategiei de control al costurilor, ne-am mentinut nivelul de profitabilitate in conditii de piata foarte dificile", a declarat, intr-un comunicat, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.

In prima jumatate a acestui an, Alro a continuat sa se concentreze pe produsele cu valoare adaugata mare, crescand productia de aluminiu procesat la 34.227 de tone, de la 28.946 de tone in primul semestru din 2011. Productia totala de aluminiu primar in aceasta perioada a fost de 124.567 de tone, in scadere de la 130.458 de tone in prima jumatate din 2011.

Veniturile au scazut cu 12,5%, la 1,246 miliarde lei (284 milioane euro), in timp ce cheltuielile au urcat cu 1,2%, la 1,226 miliarde lei (279,3 milioane euro). In primele sase luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri de 1,424 miliarde lei si cheltuieli de 1,211 miliarde lei.

"In primul semestru din 2012 piata internationala a aluminiului a intrat pe o panta descendenta, atingand noi minime ale anului, la finalul perioadei, si afectand intreaga industrie. Pretul aluminiului a atins o medie de 2.079 de dolari/tona, la Bursa Metalelor de la Londra (LME), inregistrand o scadere de aproximativ 500 de dolari/tona (de la 2.550 de dolari/tona) in comparatie cu perioada similara din 2011", se arata in comunicat.

De asemenea, compania mentioneaza ca a inregistrat costuri mai mari cumparand energie de pe Piata Zilei Urmatoare si de pe Piata de echilibrare, intrucat a primit de la Hidroelectrica doar jumatate din cantitatea necesara, din cauza fortei majore declarate de producatorul de electricitate.

"Alro a fost, de asemenea, martora la declararea insolventei principalului sau furnizor de energie, Hidroelectrica. In acest context, cele doua parti au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un acord pentru 3 TWH/an, pana in 2018, cu o noua formula de calcul a pretului, bazata pe o serie de factori care includ cotatia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra si evolutia pietei energiei,
formula avand un nivel minim si unul maxim. Modificarile rezultate in urma renegocierii contractului de energie au influentat, de asemenea, rezultatele companiei din prima jumatate a acestui an", se spune in comunicat.

In data de 9 august, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat pentru MEDIAFAX ca Alro va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata de la Hidroelectrica.

"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plati in jur de 200 lei/MWh. Pe langa asta, Alro va achita si 11 milioane de euro ca diferenta pentru energia pe care a achizitionat-o de la inceputul anului incoace", a spus Borza.

In primul semestru, Alro a continuat sa se axeze pe produse cu valoare adaugata mare si pe cresterea calitatii. Astfel, vanzarile de aluminiu procesat au crescut pentru acest segment, la 33.000 de tone, de la 26.500 tone in primul semestru din 2011, inregistrand o cifra de afaceri in crestere pentru acest segment, in ciuda cotatiilor internationale mai mici.

"De asemenea, in primul semestru din 2012, Alro si-a continuat programul de imbunatatire a eficientei energetice si a finalizat investitii in valoare de 15 milioane de dolari in acest domeniu.

Compania si-a integrat procesul de productie, asigurandu-si necesarul de materii prime din propriile mine de bauxita din Sierra Leone, precum si necesarul de energie electrica, pana in 2018, ca urmare a renegocierii contractului cu Hidroelectrica. Actionarul majoritar a luat masurile necesare pentru construirea propriei termocentrale in Tulcea, finalizand lista scurta a contractorilor. Toate aceste masuri asigura predictibilitatea costurilor producatorului de aluminiu si siguranta alimentarii cu materii prime, permitand Alro sa isi continue strategia de dezvoltarea pe termen lung in Romania", se arata in comunicat.

La finele lunii iunie, compania avea datorii de 1,004 miliarde lei, cu aproape 24% peste valoarea de la sfarsitul anului trecut, de 810 milioane lei.

Creantele au avansat in primele sase luni cu 38,5%, la 265,7 milioane lei, de la 191,8 milioane lei la inceputul anului.

Principalele piete de desfacere pentru produsele Alro sunt Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania, dar compania exporta si in Statele Unite si Asia.

Compania Alro este detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki. Vimetco detine 84,19% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 10,21%.

Actiunile Alro au inchis sesiunea de tranzactionare de joi in scadere nesemnificativa, cu 0,04%, la pretul de 2,511 lei. La aceasta cotatie capitalizarea Alro este de 1,792 miliarde lei (408,2 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri