Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata apatica si unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au asigurat peste doua treimi din lichiditatea de doar 6,7 milioane lei, noteaza Mediafax.
Piata a debutat in stagnare, iar dupa prima jumatate de ora a trecut pe crestere usoara, odata cu intrarea burselor mature pe verde. Punctul maxim al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 12, cand piata era cu aproape 0,4% peste nivelul de vineri. Cu putin inainte de ora 14:00 piata a revenit la nivelul de vineri si apoi a fluctuat usor pana la inchidere.

Cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Rulajul este cu 36% sub valoarea cumulata a transferurilor de vineri, de 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro).

"Cred ca doar un eveniment cu impact semnificativ la nivel international poate duce la dinamizarea activitatii si pe bursa locala. In momentul de fata este nevoie de o deblocare semnificativa de lichiditati si nu cred ca un eveniment de genul unei oferte secundare sau privatizari poate avea un impact pe termen lung asupra intregii piete", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,18%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat ziua in stagnare.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a stationat la nivelul de vineri.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,6 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,66%, la 0,5305 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%.

"Sfarsitul de saptamana nu a adus schimbari semnificative in ceea ce priveste increderea investiorilor. Asteptarile privind intalnirea de la Jackson Hole erau destul de mari, dar Ben Bernanke (presedintele Fed - n.r.) nu a venit cu un mesaj care sa calmeze pietele si care sa ofere directie pe termen mediu si scurt. Acum, toata lumea are asteptari din partea lui Mario Draghi (presedintele Bancii Centrale Europene - n.r.), care a si invocat volumul mare de munca pentru absenta oficialilor BCE de la intalnirea de la Jackson Hole. Nerabdarea pietelor pentru o interventie hotarata a liderilor europeni, cat si a celor americani a putut fi observata si astazi, cand in ciuda unor rezultate slabe ale indicatorului Manufacturing PMI in diferite tari europene, indicii bursieri au continuat sa stea in teritoriu pozitiv", a mai spus brokerul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri