Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor vest-europene si a scazut cu 0,52%, intr-o piata apatica, unde un deal cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) a ridicat lichiditatea la 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro).
Piata a fost pe rosu inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, la fel ca in precedentele sedinte.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei a fost realizata o tranzactie negociata cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentru 29,8 milioane lei (6,6 milioane euro). Deal-ul a fost realizat la 0,032 lei/actiune, pret similar ultimei cotatii de luni.

Titlurile au fost transferate intre doua companii din grupul Rompetrol, in conditiile in care actiunile libere la tranzactionare pe bursa mai reprezinta doar 0,66% din capitalul social al companiei. The Rompetrol Group si alte companii din grup detin 54,65% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar statul detine prin OPSPI 44,69% din titluri.

Pe piata principala, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 3,44%, la 0,0309 lei, pe un rulaj de doar 2.500 de lei.

Datorita deal-ului cu actiuni Rompetrol Rafinare, lichiditatea pietei actiunilor a urcat la 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro) si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Rulajul este, totodata, de peste cinci ori mai mare decat lichiditatea de luni, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

Brokerii cred ca bursa nu va fi influentata vizibil de succesul operatiunii prin care Finantele au vandut marti obligatiuni de 750 milioane euro pe piete externe.

"Poate in mica masura, dar este un semnal ca existam si noi. Mai degraba, as zice ca cineva poate deveni interesat de actiuni abia peste mai mult timp. Adica un investitor strain sa descopere si piata de actiuni, prin atentia pe care eurobondurile ar avea-o la un moment dat", a declarat directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

El crede ca exceptand factorii externi, bursa locala poate fi animata pe termen scurt doar de oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transgaz.

"Alte privatizari prin BVB nu mai pot fi facute din cauza timpului scurt pana la finele anului. La Oltchim trebuie sa fie finala varianta de privatizare si sa se si faca (privatizarea -n.r.) pentru a putea vorbi mai departe. Pe piata noastra interesul este inca scazut, avem volume zilnice de tranzactionare de circa 2 milioane euro, dar media zilnica a ultimelor 100 de zile este de aproximati 7 milioane euro. Toti asteptam ceva, iar acel ceva poate fi generat de o privatizare, de o stire pozitiva, sau decizii ale bancilor centrale", a afirmat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,38% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in scadere cu 0,43%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a scazut cu 0,18%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 3,2 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,57%, la 0,5275 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 752.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de luni, de numai 93.000 de lei.

Actiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 383.000 de lei, iar pretul a crescut cu 1,47%, la 0,138 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%, scrie Mediafax.

"Deocamdata, toti se uita spre sedinta Bancii Centrale Europene de joi (cand urmeaza sa fie stabilit noul program de achizitii de obligatiuni suverane, menit sa sprijine tari ca Spania si Italia, aflate sub presiunea pietelor financiare - n.r.), deoarece asteptarile sunt mai mari ca Europa sa faca ceva mai repede decat SUA", a mai spus brokerul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri