Romania are nevoie de stabilitate politica si economica pentru a avea crestere economica, iar continuarea programului cu FMI si cel de reforma poate reprezenta o baza importanta pentru investitori, afirma ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris.
"Aici, in Romania, sectoare importante sunt cel energetic, agricol si domeniul de soft, care reprezinta un potential foarte important pentru cresterea economica in intreaga Europa. Si daca avem dificultate in economia Europei in general, eu sunt convins ca Romania si alte economii din Europa de Est pot juca si trebuie sa joace un rol important pentru dezvoltarea economica in general. Cred ca estul Europei este cheia pentru cresterea si dezvoltarea economiei Europei in ansamblu. Bineinteles, pentru aceasta trebuie si stabilitate politica si economica. Sunt convins ca programul FMI este o baza esentiala pentru cresterea economica in Romania. Cred ca este corect si important ca Romania sa continue sa urmeze programul cu FMI si programul de reforma care este inclus in acest program, pentru ca aceasta ar fi o baza importanta pentru orice investitor si pentru investitorii din City of London", a afirmat Harris, prezent la deschiderea sedintei bursiere de miercuri, citat de Mediafax.

El spune ca Romania are un potential ridicat decrestere economica in general.

"Observ ca Europa de Est este o zona de economie emergenta in piata unica, deci nu este necesar pentru investitorii britanici si alti investitori europeni sa mearga in China sau Brazilia pentru a descoperi o piata emergenta, o economie emergenta, pentru ca aici in Europa de Est avem o zona cu potential foarte important pentru Europa", a adaugat ambasadorul.

Totodata, Mark Boleat, presedintele Comitetului pentru Politici si Resurse al City of London, cel mai mare centru financiar din lume, sustine ca Romania trebuie sa prezinte investitorilor straini oportunitatile de investitii.

"Fiecare tara trebuie sa convinga investitorii internationali ca este un loc pentru investitii (...) Vedem multe tari care vin la Londra pentru a se vinde, spunand: «Acesta este tipul de economie pe care o dezvoltam, uitati-va la dovezi, acestea sunt afacerile pe care le atragem». Daca oamenii stiu ca asta exista, atunci primiti banii. Pe de alta parte, sunt altii care afirma: «Am incercat asta si nu a mers, sau ca este o problema cu asta». Si asta conteaza. Deci, Romania trebuie sa se vanda, si ati facut treaba buna vanzandu-va mie, insa eu nu sunt singura persoana care conteaza", a afirmat el.

Acesta a adaugat ca investitorii din City of London pot sustine dezvoltarea economica a Romaniei.

"Am fost foarte placut surprins de Romania. Nu este o tara despre care sa stim foarte multe pe cat am dori. Cand am venit mi s-a parut o tara mult mai dezvoltata, mai vibranta si incitanta decat as fi crezut inainte sa vin aici. Sunt foarte impresionat. In mod clar aveti probleme economice, nu sunteti singurii, si alte tari din Europa au probleme similare. Dar, in mod clar este potential aici si sunt multe institutii in Londra, nu doar banci, ci si alte tipuri de institutii care cred ca au un rol de jucat in deschiderea si dezvoltarea economiei Romaniei. Am vrea pe termen lung sa vedem institutii romanesti in City of London, stim ca avem multi romani in City of London si ne-am intalnit cu ei in timpul afacerilor noastre", a spus Boleat.

Printre domeniile de interes se regasesc finantarea, dar si consilierea si ajutarea oricarei forme de investitii, potrivit presedintelui Comitetului pentru Politici si Resurse al City of London.

"Este nevoie aici, la fel ca in multe alte tari din Europa si in Marea Britanie pentru investitii substantiale in infrastructura si sunt multe insititutii care pot lua parte (...) Nu as spune ca este o lista (a domeniilor de interes - n.r.), dar stiti unde sunt oportunitatile aici din punct de vedere al agriculturii, energie, m-as fi gandit si la turism. Oriunde este o piata in crestere veti gasi oameni in City of London gata sa isi joace rolul (...) Daca sunt proiecte bune, atunci banii vor veni", a explicat Boleat.

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a adaugat ca pentru Romania este important sa acceseze diferite forme de finantare, precum pietele de actiuni, de obligatiuni sau parteneriate private, unde tara sa are "mai multa experienta decat orice alta tara din lume".

El spune ca Romania si Marea Britanie trebuie sa fie preocupate de cresterea economica, de crearea de locuri de munca si iesirea din recesiune, iar una dintre cele mai bune solutii pentru crearea locurilor de munca este comertul.

"Fie ca gasesti noi produse sau noi piete sau dezvolti afaceri noi. Astfel, este foarte important sa dezvolti intreprinderi mai mici si medii, sa sustii inovatia (...) Vedem bune oportunitati pentru a dezvolta relatiile comerciale dintre Marea Britanie si Romania. Anul trecut, exporturile din Marea Britanie spre Romania au crescut cu peste 26% (...) si, deasemenea, a fost o crestere a exporturilor Romaniei catre Marea Britanie", a conchis Harris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri