Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,63%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 11,4 milioane lei, suma din care 59% au reprezentat transferurile cu actiuni Fondul Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom, potrivit Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in urcare cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,6%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,55%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat sedinta cu 0,65% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,04%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 78% de deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale 17,4 milioane lei) si cu titluri OMV Petrom (9,7 milioane lei).

"Lichiditatea foarte restransa cu exceptia catorva dealuri arata lipsa de interes a investitorilor straini fata de piata de capital autohtona. Probabil pana in momentul in care nu vom vedea noi listari, nu cred ca situatia se va schimba radical, mai ales pentru ca urmeaza si o perioada delicata in noiembrie-decembrie, cand vor avea loc alegerile parlamentare. Vor exista in continuare cateva companii de interes, dar nu vad o miscare generalizata pe piata. In general, investitorii straini refuza sa se orienteze catre piata locala in aceste conditii, si, probabil, doar prin listari importante ii vom determina sa reinceapa activitatea pe piata locala", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Actiunile Fondului Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,9 milioane lei si, respectiv, de cate 1,4 milioane lei. Aceste actiuni au asigurat 59% din rulajul pietei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,67%, la 0,5295 lei, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,48%, la 0,549 lei.

Actiunile OMV Petrom au incheiat in urcare cu 1,4%, la 0,39 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au pierdut castigul de la deschidere, de 4,6%, si au incheiat in scadere cu 0,81%. Actiunile au fost cotate la 0,735 lei, iar operatiunile au cumulat 114.000 de lei.

Actiunile au fost oprite de la tranzactionare in a doua parte a sedintei de miercuri, dupa ce compania a anuntat demisia lui Constantin Roibu din functiile de director general al Oltchim, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si de membru al Consiliului de Administratie al combinatului.

Demisia a venit in urma propunerii sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii.

Impreuna cu Roibu au solicitat eliberarea din functii 15 directori si contabilul-sef, printre care directorul general adjunct productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia vor ramane la dispozitia companiei.

Angajatii Oltchim au protestat si joi, pentru a doua zi consecutiv, solicitand privatizarea urgenta a companiei si ca drepturile salarile restante pe doua luni sa le fie achitate cat mai repede.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 84.000 de lei, valoare cu mult mai redusa decat lichiditatea de miercuri, de 710.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 23.000 de lei, iar cotatia a avansat cu 2,93%, la 0,1441 lei.

Investitorii au fost mai activi la tranzactionarea produselor structurate, cu aceste derivate fiind realizate operatiuni de 4,2 milioane lei (934.000 de euro), peste o treime din rulajul cu actiuni. Transferurile cu produse structurate sunt oprite la BVB la ora 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei pincipale.

La sfarsitul pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,3%, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat ca institutia a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro.

"Masurile luate de BCE astazi si cele care ar urma sa fie luate de Fed saptamana viitoare vor fi definitorii in evolutia pietelor in aceasta toamna. Asteptarile pietelor sunt foarte ridicate si ramane de vazut daca noile masuri ce vor fi luate si implementate vor fi suficiente pentru a determina o evolutie pozitiva in continuare. Indiferent de trendul pe care se vor inscrie pietele externe, cred ca vom fi in continuare corelati la acele evolutii, dar cu o amploare mai redusa datorita factorilor de neincredere care s-au instaurat in Romania", a conchis brokerul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri