Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in urcare cu 0,75%, pe un rulaj sustinut de mai multe transferuri negociate cu actiuni OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), SIF Muntenia (SIF4) si BRD, care au acoperit aproape jumatate din valoarea tranzactiilor.
Lichiditatea pe piata actiunilor a fost de 41,94 milioane lei ( 9,34 milioane euro), ridicata de deal-uri cu titluri OMV Petrom (8,7 milioane lei), FP (5,33 milioane lei), SIF Muntenia (3,18 milioane lei) si BRD (1,6 milioane lei).

Piata a fost pe crestere usoara inca de la deschidere, in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale din Germania privind participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), scrie Mediafax.

"Deciza adoptata de Curtea Constitutionala a Germaniei, prin care a permis participarea guvernului la Mecanismul European de Stabilitate, a confirmat asteptarile investitorilor. In aceste conditii, reactia pietelor financiare a fost aproape inexistenta. Anunturile venite in ultima perioada din partea BCE, a curtii germane, dar mai ales din partea Rezervei Federale, au alimentat optimismul investitorilor si au confirmat inca o data directia pe care se incearca sa fie indreptata economia globala, pentru a putea contracara efectele crizei economice", "a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Muresian considera ca pietele isi vor reaminti insa de problemele care persista in Europa, mai ales ca statele vor incepe sa fie presate de apropierea termenelor limita pe care le au in perioada imediat urmatoare - privind scadenta datoriilor sau anuntarea directiei pe care doresc sa o adopte Spania si Italia - , si cel mai probabil acest lucru va avea un efect negativ asupra evolutiei preturilor actiunilor.

"In aceasta situatie cred ca se afla si piata locala, mai ales ca in ultima perioada s-a observat o temperare a avantului cumparatorilor.

Acestia au inceput sa devina mai precauti in ultimele zile si nu este exclus ca in perioada urmatoare sa inceapa marcarile de profit, chiar daca o vor face pentru o perioada scurta de timp", a mai spus directorul Intercapital.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,84%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,5% peste inchiderea sesiunii anterioare.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a inchis in stagnare.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,61%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,84% peste nivelul de marti.

Pe piata principala, actiunile Erste Bank (EBS) au fost cele mai lichide, iar pretul a crescut cu 3,45%, la 81 lei (18 euro), urmand evolutia de la Viena, unde se tranzactionau la 18,28 euro.

Actiunile Fondului Proprietatea si BRD au urmat in top trei in functie de rulaj, cu transferuri de 6,7 milioane lei si, respectiv, 2,7 milioane lei.
Piata Rasdaq, jucatorii nu au prezentat interese prea ridicat la tranzactionare, ruland titluri de 155.000 lei, sub lichiditatea de marti, de 570.000 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete vest-europene consemnau cresteri usoare. Investitorii asteapta decizia Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, iar analistilor intervievati de Bloomberg se asteapta ca institutia sa anunte joi o a treia runda de suplimentare a lichiditatilor de pe piata financiara pentru stimularea cresterii economiceprecum si la mentinerea dobanzii zero pana in 2015.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri