Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a fost cumparat de 13 investitori, in majoritate companii straine, iar bancile care au creditat in trecut compania sunt dispuse sa continue spijinirea combinatului chimic. Remus Vulpescu, seful OPSPI, a declarat ca principalele prioritati in ce priveste combinatul sunt privatizarea si reluarea productiei.
"Numai ieri s-au vandut trei caiete de sarcini la Oltchim, in total am vandut peste zece. (...) O alta veste buna in curs de construire este ca bancile nu au declinat in vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul bancilor, situatia Oltchim este inteleasa intr-un cadru mai larg. Ele spun ca sunt dispuse, alaturi de Ministerul Economiei, sa participe la reluarea functionarii Oltchim", a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, citat de Mediafax.

In acelasi timp, ministrul Economiei l-a informat pe premier, in sedinta de guvern, ca pana in prezent 12 firme au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, Ponta atentionandu-l sa nu vorbeasca la microfon pentru ca vrea sa ramana "una si buna", care sa salveze locurile de munca.

"Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge", i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, la inceputul sedintei de guvern, in fata jurnalistilor.

Fara sa vorbeasca la microfon pentru a se auzi in sistemul de sonorizare, Chitoiu i-a spus lui Ponta ca procedurile sunt in desfasurare si vor fi finalizate marti, 18 septembrie, adaugand ca 12 investitori s-au aratat interesati pana in prezent de preluarea Oltchim, acestia achizitionand deja caietul de sarcini.

"Marti, pe 18? Bine, douasprezece (caiete de sarcini-n.r.)? Doamne ajuta! Nu, nu, nu! Nu spuneti «douasprezece» la microfon, vreau sa ramana una si buna care, in primul rand, sa salveze locurile de munca si sa dea o perspectiva in termen mediu si lung pentru tot ceea ce inseamna Oltchim, Arpechim si tot ceea ce mai e de facut", i-a transmis Ponta.

In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

"Luni am avut discutii cu trei banci mari creditoare ale Oltchim. Ieri (marti – n.r.) am avut o intalnire cu 15 mari banci. (...) Bancile ar vrea, corect si normal, un management corespunzator la Oltchim pentru a continua sa crediteze combinatul chimic. Multe credite din trecut nu au au fost platite de Oltchim. (...) Este greu pentru Oltchim sa ia noi credite dar credem ca vom reusi, bancile, de principiu, sunt de acord", a precizat Vulpescu.

Ofertele cu pretul propus de investitorii interesati sa cumpere combinatul vor fi deschise in 18 septembrie, iar in aceeasi zi va urma licitatia cu strigare.

"La Oltchim una din probleme este si reluarea operarii, este cea mai urgenta, pentru ca nici un due-dilligence nu se poate face pe o companie industriala oprita. Noi acum incercam sa asiguram plata integrala a salariilor pe iulie si credem ca vom reusi. Oltchim are de ieri conducere executiva operationala, asigurata de domnul Olaru, directorul adjunct responsabil de productie si investitii", a adaugat Vulpescu.

El a precizat ca Oltchim va plati in zilele urmatoare salariile restante din luna iulie, in timp ce luna august "ramane descoperita".
Valoarea totala a salariilor pe care Oltchim trebuie sa le achite lunar angajatilor se ridica la trei milioane de euro, potrivit sefului OPSPI.

Vechea conducere a Oltchim a demisionat saptamana trecuta.

La conducerea combinatului a fost desemnat directorul general adjunct, Radu Olaru, "cel putin" pana la privatizarea Oltchim, a mai spus Vulpescu.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri, scrie Mediafax.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri