Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a redus de sapte ori pretul caietului de sarcini pentru intermedierea listarii la bursa a companiei de stat Nuclearelectrica, operatiune care a fost recent prelungita cu trei saptamani, pentru sfarsitul lunii septembrie.
"Am redus la sapte ori pretul caietelor de sarcini la Nuclearelectrica, companie pe care incercam de mult sa o listam la bursa cu 10%. Daca nu s-au vandut multe caiete de sarcini poate a fost si din cauza pretului", a declarat miercuri seful OPSPI, Remus Vulpescu (foto), intr-un seminar cu tema listarii la bursa a companiilor.

Nuclearelectrica a prelungit saptamana trecuta cu trei saptamani, pana pe 28 septembrie, termenul de depunere a ofertelor la licitatia de selectare a intermediarului care va asista oferta publica initiala prin care compania se va lista la Bursa, deoarece brokerii nu s-au decis daca sa participe la operatiune, scrie Mediafax.

Termenul de depunere a ofertelor, care expira luni, 10 septembrie, a fost amanat pentru data de 28 septembrie.

Potrivit unor surse din piata de capital, foarte putini intermediari sunt interesati sa participe la selectie, intrucat nu sunt de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini.

Totodata, vanzarea de actiuni la Nuclearelectrica ar fi ingreunata si de reticenta investitorilor institutionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.

Lipsa de interes a brokerilor s-a vazut si in luna mai, la prima incercare de angajare a unui intermediar. Procedurile au fost reluate la mijlocul lunii iulie, cand a fost stabilit termenul de depunere pentru 10 septembrie.

In aceste conditii, listarea ar avea loc in primul trimestru al anului viitor, potrivit celor mai recente estimari, fiind astfel ratat cu trei luni termenul stabilit initial.

Listarea la bursa, prevazuta in acordul cu FMI si avizata de Guvern in luna ianuarie, presupune vanzarea unui pachet de 10% din actiunile companiei, in urma majorarii capitalului.

Titlurile care vor fi vandute vor fi emise in cadrul unei majorari de capital social cu 11,07%, iar statul va renunta la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariat. Fondul Proprietatea are in prezent 9,72% din actiuni isi va putea mentine participatia daca va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 10 lei. Statul detine prin Ministerul Economiei 90,27% din actiuni.

Compania produce, prin cele doua reactoare de la Cernavoda, aproximativ 18% din energia electrica la nivel national.

Nuclearelectrica a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), in crestere cu 4,9%, si un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape sase ori peste castigul din 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri