Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,22%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care cei mai multi investitori au revenit pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de doua tranzactii negociate cu titluri Fondul Proprietatea (FP) si un deal cu 2,86% din actiunile Zentiva (SCD), scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii usoare inca din primele minute. Volumele de tranzactionare au fost reduse, inclusiv in cazul actiunilor OMV Petrom (SNP) sau Erste (EBS), titluri care in ultimele sedinte erau cele mai tranzactionate din piata, alaturi de Fondul Proprietatea.

"Investitorii au reactionat (in sedintele precedente - n.r.) la vestile pozitive venite din zona euro si din SUA, insa acum este posibil sa se analizeze cat mai bine implicatiile. Practic, acum este necesar sa se vada o infuzie de capital pe piete pentru a se mentine un ritm normal de tranzactionare, altfel ramanem in aceasta zona a asteptarii. Daca nu apar evenimente neprevazute, este foarte probabil ca pana la alegerile din SUA sa nu asistam la sentimente negative pe piata, ceea ce poate duce la preluarea acestei inertii, dar intr-un ritm mai domolit pana spre luna noiembrie", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu numai 0,13%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat in crestere foarte usoara, cu 0,11%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,67% sub sedinta precedenta.

Rulajul pietei, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro), este de peste doua ori mai mic decat valoarea cumulata a transferurilor din sedinta precedenta, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro). Lichiditatea de vineri a fost sustinuta in principal de achizitiile realizate de investitori straini la companii precum Fondul Proprietatea si OMV Petrom.

Doua treimi din rulajul de luni a fost asigurat de doua tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei) si un deal cu 2,86% din titlurile Zentiva (8,9 milioane lei).

Cel mai mare pachet de actiuni FP a fost transferat la pretul de 0,5355 lei, cu 0,09% peste inchiderea de vineri, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 0,47%, la 0,5375 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat 4,3 milioane lei.

Tranzactia negociata cu actiunile Zentiva a fost realizata la 0,75 lei, pret similar ultimei cotatii de vineri. Pe piata principala, cu aceste titluri a fost realizat doar un transfer de 375 de lei, la pretul de 0,75 lei.

Bursa de Valori a oprit actiunile Oltchim (OLT) de la tranzactionare la ora 11:59, cu un minut inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00. Actiunile Oltchim revin marti la tranzactionare.

"In cazul Oltchim asistam la acelasi scenariu pe care l-am mai intalnit in cazul societatilor privatizate in momentul acut al crizei in care s-au afundat. Practic, statul ca si actionar a amanat la nesfarsit sa solutioneze chestiunea Oltchim, din motive pe care doar politicienii le gasesc scuzabile si greu de surmontat", a afirmat Barbulescu.

Seful OPSPI, Remus Vulpescu, a mentioinat ca autoritatile romane doresc sa informeze ofertantii si pe toti cei interesati in legatura cu conditiile obtinute de statul roman in negocierile cu proprietarul Arpechim, care au inceput "la cel mai inalt nivel", in data de 18 iulie.

"In ceea ce priveste implicatiile asupra Petrom, as zice ca sunt minime. Petrom s-a retras din Arpechim pentru ca din punct de vedere economic nu reprezenta un punct de interes si cred ca si-au facut niste evaluari destul de pertinente cu privire la ce ar putea obtine din aceasta platforma. Avand in vedere ca prin decizia de inchidere a acesteia, Petrom si-a inchis o sursa de pierderi, o eventuala valorificare a acestui activ poate insemna un plus, dar cred ca si ei au constientizat de la bun inceput ca acest proces al vanzarii este unul incert si plin de surprize. Din aceste motive nu consider ca actiunea Petrom ar fi luata prin surprindere de ultimele evolutii cu privire la Oltchim", a mai spus brokerul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri