Curtea de Apel Bucuresti a decis astazi suspendarea ordonantei CNVM din 6 iulie, prin care s-a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detine aproape 17% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), a declarat pentru wall-street.ro Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii.
Un grup de actionari ai SIF Muntenia, reprezentanti de avocatul de la Constantinof si Asociatii a atacat in instanta ordonanta CNVM din seara dinaintea Adunarii Generale a Actionarilor de la inceputul lunii iulie.

„Instanta a decis suspendarea acestei ordonante, astfel ca pana la solutionarea altor cauze pe fond, situatia ramane incerta”, a explicat avocatul.

Cu o zi inainte de AGA, Administratorul SIF Muntenia a explicat intr-un raport ca dreptul la vot al unor actionari a fost limitat deoarece investitorii respectivi ar actiona concertat intrucat au "o politica comuna, cu sau fara legatura cu piata de capital", dar si pentru ca scopul asocierii lor "consta in operatiuni aflate in legatura cu unul sau mai multi emitenti (pozitii publice in legatura cu SIF-urile)".

Intre actionarii respectivi se regaseau omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titluri, precum si compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

Un alt argument al SAI Muntenia era ca grupurile contin firme si sau persoane fizice care "direct sau indirect au incheiat/intermediat tranzactii cu instrumente financiare negociate in prealabil, in nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care deruleaza in mod curent tranzactii prin entitati controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest considera ca acesti investitori actioneaza concertat si pentru ca desemneaza ca mandatari aceleasi persoane pentru a le reprezenta voturile.

Cateva ore mai tarziu, CNVM a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detin aproape 16,9% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), motivand din documentele puse la dispozitie de Muntenia Invest, administratorul SIF, nu reiesea ca investitorii respectivi actioneaza concertat.

Hotararea arbitrului pietei a fost luata in urma unei verificari derulate vineri la SIF Muntenia cu scopul de a stabili daca era legala decizia SAI Muntenia Invest de limitare la 5% a drepturilor de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile SIF.

In Adunarea Generala, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost schimbat, noua componenta fiind aleasa de catre un grup de investitori "revolutionari" intr-o AGA maraton si epuizanta de peste 33 de ore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri