Deschiderea ofertelor s-a incheiat. Cititi mai multe detalii despre pretul oferit de participantii la licitatie.

(13:54) Reprezentantii Oficiului Privatizarii s-au retras pentru a putea sa analizeze ofertele. In functie de rezultatul analizei vor fi anuntati care sunt investitorii care intra in licitatia cu strigare (daca va fi cazul).

(13:50)
Aisa Invest, firma omului de afaceri Stefan Vuza, a oferit 30 mil. lei pentru actiunile scoase la vanzare de stat la Oltchim. Aisa nu a facut oferta pentru creantele AVAS si Electrica.

Chimcomplex, firma de asemenea controlata de omului de afaceri Stefan Vuza, a oferit 18,8 mil. lei pentru actiunile Oltchim. De asemenea, firma a facut o oferta de 221,4 milioane lei pentru pachetul de actiuni si creanta detinuta de Electrica.


(13:30)
Compania germana PCC a oferit 13,4 mil. lei (2,9 mil. euro) pentru actiunile Oltchim si preluarea creantelor AVAS si Electrica asupra combinatului.


AVAS are o creanta de aproximativ 250 milioane euro asupra Oltchim, in vreme ce Electrica are o creanta de 160 mil. euro asupra combinatului chimic.

(13:23) Dan Diaconescu
a oferit 203 mil. lei pentru preluarea pachetului majoritar detinut de catre statul roman in cadrul combinatului Oltchim. Diaconescu nu a facut insa oferte pentru preluarea creantelor asupra Oltchim detinute de catre Electrica si AVAS.

(13:10) Remus Vulpescu:
Daca ajungem sa desemnam un adjudecatar care ne ofera bani de care nu dispune, acolo exista si alte forma de raspundere, nu doar civila.

Avand in vedere importanta covarsitoare a privatizarii, OPSI isi rezerva dreptul sa sesizeze organele penale pentru o eventuala inselaciune daca se ofera sume fictive.


(13:00) Remus Vulpescu:
"Datoriile de peste 700 mil. euro reprezinta elementul “cel mai inspaimantator” pentru orice investitor interesat de privatizare Oltchim (OLT).

O conversie a creantelor asupra Oltchim ar fi fost demna de dus la indeplinire numai in masura in care ar fi inclus macar cea mai mare parte a creantelor asupra Oltchim.

Cand noi vorbeam de conversia unei singure creante, fie ea de 250 mil euro, aceasta ar fi diluat de circa 65 de ori actionarii minoritari, iar de-aici ar fi rezultat riscul de litigii, riscul ca minoritarii sa se impotriveasca.

Oltchim ar fi ramas cu datorii de cca 450 mil euro, care ar fi lasat combinatul expus tuturor celorlalti creditori. Convingeam un strategic sa cumpere 99% din Oltchim, intra in companie, si a doua zi ii bateau la usa creditorii care aveau de recuperat celelalte 450 mil euro neconverite in actiuni. In aceste conditii privatizarea nu ar fi putut sa fie de succes."

Cine sunt cele trei grupuri care vor sa preia Oltchim?



Dan Diaconescu, 43 de ani, are o avere estimata la 9 mil. euro, potrivit topului „Forbes 500 Miliardari”. Diaconescu are afaceri in domeniul media si cel imobiliar, fiind proprietarul posturilor OTV si DDTV.

Dan Diaconescu controleaza Ocram Television, Ogligda Television, Oglinda Press si detine o participatie minoritara (0,66%) din El Salt &RCP 200 – firma cu activitati de inchiriere si sub inchiriere a bunurilor imobiliare.


Firmele Aisa Invest Cluj si Chimcompex fac parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), detinut de omul de afaceri Stefan Vuza (43 de ani). Vuza ocupa locul 31 in clasamentul „Forbes 500 Miliardari”, cu o avere estimata la 130-140 de milioane de euro.

Omul de afaceri controleaza societati cu activitate in industria usoara, chimica, constructii de masini si celuloza.

Reprezentantii SCR au declarat la mijlocul acestei saptamani ca in cazul preluarii Oltchim grupul va fi sustinut de un consortiu de companii industriale romanesti din care face parte si Interagro, cea mai mare companie privata cu capital romanesc in functie de cifra de afaceri.
Grupul Interagro este compus din mai multe firme cu au activitate in agricultura, industria chimica, energetica si a turismului. Compania este detinut de catre omul de afaceri Ioan Niculae, acesta fiind si patronul clubului de fotbal Astra Ploiesti.


PCC SE este o companie germana cu sediul in Duisburg infiintata in 1993. Grupul are activitati in industria chimica, energetica si in logistica, ea fiind controlata de omul de afaceri Waldemar Preussner.

Compania a intrat in actionariatul Oltchim in anul 2007 in momentul in care statul a anuntat ca va scoate compania la privatizare. Strategia anuntata de-a lungul timpului de PCC prevede renuntarea integrarii combinatului cu rafinaria Arpechim, pe care acestia o considera invechita.

PCC detine 70 de sucursale si filiale in 13 tari si avea in 2011 aproximativ 2.300 de angajati. Compania a inregistrat vanzari de 614 mil. euro anul trecut, in crestere cu 6% fata de 2012. Profitul PCC in 2011 a ajuns la 10,3 mil. euro, fata de o peirdere cifrata la 17,7 mil. euro in 2010 si un castig net de 90,1 mil. euro in 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri