Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,87%, intr-o piata in care corectiile de pe bursele externe i-au determinat pe cumparatori sa fie mai reticenti si vanzatorii au fost nevoiti sa duca preturile vizibil, desi ordinele plasate au vizat volume reduse de actiuni, scrie Mediafax.
Majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca piata a debutat in stagnare, desi bursele externe au fost pe rosu. Dupa primele 20 de minute, bursa locala s-a aliniat la traiectoria pietelor europene si a scazut usor. Totusi, volumele de tranzactionare au fost reduse, iar pe partea de vanzare ordinele plasate au fost mai mari decat cele de cumparare.

Dupa ora 13:00, unii dintre vanzatori au fost nevoiti sa duca preturile mai jos in cazul unora dintre cele mai lichide actiuni, incercand sa isi gaseasca contraparte. Astfel, orice ordin putin mai mare de vanzare ducea preturile vizibil in jos. Punctul minim al zilei a fost atins in jurul orei 15:20, cand indicele general BET-C era cu aproape 2% sub nivelul de vineri.

"S-a tranzactionat cam haotic si pe volume modeste. Sunt volume foarte mici si piata se coreleaza cu scaderile de afara. In plus, deoarece pe piata noastra spread-ul (dintre preturile din ordinele de cumparare si cele de vanzare - n.r) este destul de mare, preturile scad mai mult decat se intampla pe bursele din regiune", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,95%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 2,09% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in scadere cu 1,79% sub sedinta precedenta, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,57%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 2,36%. Actiunile SIF-urilor au inregistrat corectii de 0,93% - 3,33%, iar titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 2,5%.

Volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, iar lichiditatea totala a fost salvata de trei deal-uri realizate in jurul orei 10:45, cu actiuni Fondul Proprietatea (1,7 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) si OMV Petrom (642.000 de lei).

Tranzactiile negociate cu aceste titluri au asigurat aproape o treime din rulajul de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro). Lichiditatea este cu mult sub cea de vineri, cand un deal cu 1,26% din actiunile Fondului Proprietatea, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro), a propulsat lichiditatea pietei la 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro).

Deal-ul de luni cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la un pret cu 0,56% sub inchiderea de vineri, iar pe piata principala cotatia a scazut cu 2,5%, la 0,5265 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat aproape 1,5 milioane lei.

Tranzactia negociata cu titlurile BRD a fost efectuata la 7,75 lei, cu 0,65% peste nivelul sedintei precedente, in timp ce deal-ul cu actiunile OMV Petrom a fost incheiat la 0,406 lei, cotatie cu 0,59% sub sedinta anterioara. Actiunile BRD au scazut pe piata principala cu 2,6% si au ajuns la 7,5 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborat cu 2,96%, la 0,3963 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 196.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de vineri, de 277.000 de lei.
Actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 62.000 de lei, iar pretul a stagnat la 0,0681 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 0,9%.

Scaderile vin pe fondul reaprinderii temerilor investitorilor cu privire la situatia Greciei. Der Spiegel a scris ca Grecia trebuie sa taie din cheltuieli si sa creasca veniturile pentru a acoperi o gaura in buget de 20 miliarde euro, actiuni esentiale pentru respectarea angajamentelor fata de creditorii externi, suma fiind aproape dubla fata de estimarea initiala, de 11,5 miliarde euro.

Totodata, o intrevedere din acest week-end dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande a readus in prim plan neintelegerile dintre Germania si Franta, cei doi lideri exprimand puncte de vedere diferite privind termenele din planul de introducere a supraveghetorului bancar unic la nivelul zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri