Premierul Victor Ponta a evitat sa reproseze ceva sefului Oficiului Privatizarilor (OPSPI), Remus Vulpescu, sau ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, cu privire la organizarea licitatiei pentru privatizare.

Oferta lui Dan Diaconescu

Ponta, Vulpescu si Chitoiu au raspuns in cadrul unei conferinte de presa mai multor intrebari cu privire la slaba organizare a licitatiei si a situatiei foarte dificile in care combinatul Oltchim se afla in prezent.

De ce lui Dan Diaconescu nu i-au fost cerute garantii bancare inaintea participarii la privatizare?

Victor Ponta: "Consultantul PWC a stabilit sa fie cerute doar scrisori de bonitate si nu scrisori de garantie bancara in cazul participantilor. Consultantul a fost ales de Guvernul Boc, inainte ca USL sa vina la putere"

De ce nu au fost impuse conditii mai stricte de participare in cadrul licitatie pentru Oltchim?

"Consultantul a propus acceptarea fara restrictii suplimentare, precum experienta in domeniu, a participantilor pentru ca astfel de conditionalitati ar fi avut un singur rezultat: la privatizare sa participe doar PCC SE. In aceste conditii procedura publica s-ar fi transformat intr-o incredintare directa catre actionarul minoritar.

Am fost informat de aceasta situatie de catre domnii Chitoiu si Vulpescu si astfel am ajuns la concluzia ca nu ne putem asuma riscului unui singur participant"

Ce se intampla cu acordul Romaniei cu FMI in cazul in care privatizarea Oltchim esueaza?

"Guvernul trebuia sa organizeze privatizarea, FMI nu ne-a obligat sa desemnam un castigator. Daca nu am fi organizat licitatia pentru privatizare, scrisoarea de intentie a Romaniei nu ar fi intrat in boardul-ul FMI din 28 septembrie"

De ce s-au vandut creantele separat si nu s-a realizat, in schimb, conversia datoriilor in actiuni?


"Am vrut sa facem conversia insa legea spuna ca acest lucru se poate face doar cand ai doua treimi din voturi in Adunarea Actionarilor. Actionarii PCC si Nachbar Services (n.red. offshore controlat de britanicii de la Carlson Ventures), care au 32% din voturi, ne-au informat in scris ca vor vota impotriva conversiei. Astfel, avand in vedere ca procesul de conversie era blocat, am luat decizia de a vinde separat creantele si actiunile"

De ce nu au mai participat la licitatie rusii de la TISE? Mai sunt sanse ca acestia sa preia Oltchim?

"Concernul TISE a cumparat caietul de sarcini si cu trei zile inainte de licitatie ne-a anuntat ca nu participa. Acestia au adaugat insa ca “decizia de a nu participa nu exclude interesul nostru de a colabora cu autoritatile romane in privinta unei viitoare privatizari sau investitii la Oltchim”.

Nu stiu motivele pentru care au renuntat, dar s-ar putea ca si turnura mediatica a evenimentului sa ii fi indepartat"

Victor Ponta a tinut sa adauge ca vrea ca razboiul politic pe tema Oltchim sa inceteze, nu insa inainte de a mentiona ca guvernarea PDL din ultimii trei ani este responsabila pentru amanarea privatizarii si proasta administrare a combinatului.

Oferta lui Diaconescu depasea imaginatia: 10.000 de angajati si afaceri peste Petrom in 3 ani


Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru privatizarea Oltchim, a facut mai multe promisiuni spectaculoase in documentele de oferta, majoritatea fiind insa aproape imposibil de crezut.

In oferta publicata de Adevarul, Diaconescu spune ca alaturi de “poporul roman” si investitorii internationali este interesat sa preia pachetele majoritare la Oltchim, Arpechim, minele de sare care aprovizioneaza Arpechim, Oil Terminal, Conpet precum si de construirea si exploatarea unui numar de doua CET-uri de 160 si 120 MW.

Diaconescu se arata dispus sa investeasca 2 mld. euro avand ca scop atingerea unei cifre de afaceri anuala de 10 mld euro intr-o perioada de 3-4 ani de la achizitionarea si optimizarea intregului ansamblu industrial. Pentru comparatie, Petrom, cea mai mare companie din Romania, a avut in 2011 afaceri de 5,33 mld. euro.

De asemenea interesant de notat este ca Diaconescu isi propune astfel sa depaseasca afacerile de 8,5 mld. euro ale marelui concern international care il sustine.

Patronul OTV mai spune ca “pentru aceste obiective economice prevad marirea numarului de personal la aproape 10.000, la care se vor adauga alte 20.000 de persoane in industria conexa legata de cele sapte centre de profit integrate ce vor actiona sub umbrela Oltchim”.

Diaconescu mai spune in oferta ca imediat dupa desemnarea castigatorului de catre OPSPI va anunta noua echipa de manageri a Oltchim, iar in 48 de ore de la castigarea ofertei va prezenta un plan de afaceri pentru salvarea combinatului. Omul de afaceri nu anuntase nimic pana la jumatatea zilei de marti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri