Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia (SIF4), ales la inceputul lunii iulie, a cerut formal convocarea AGA in care propune tragerea la raspundere a administratorului SAI Muntenia pentru daune cauzate societatii si incetarea contractului incheiat cu aceasta, informeaza Mediafax.
SAI Muntenia a anuntat intr-un comunicat emis saptamana trecuta Bursei ca nu va convoca AGA deoarece nu a primit o solicitare formala de la Consiliul Reprezentantilor, ci doar copia procesului verbal al sedintei in care se arata ca reprezentantii actionarilor au decis sa solicite convocarea AGA.

Prin urmare, administratorul SIF a primit luni si solicitarea formala de convocare AGA din partea Consiliului.

In cererea reprezentantilor actionarilor se mentioneaza ca SAI Muntenia nu a furnizat informatii solicitate de Consiliu si a incalcat contractul de administrare, astfel ca administratorul este acuzat ca nu si-a indeplinit obligatia de transparenta si a obstructionat activitatea Consiliului de a urmari modul "in care sunt respectate clauzele contractuale si angajamentele asumate de SAI".

"Consiliul Reprezentantilor Actionarilor este organismul care reprezinta interesele actionarilor SIF Muntenia, astfel ca aceasta convocare este obligatorie. De asemenea, va rugam sa aveti in vedere si convocarea inaintata deja de actionarul detinator a 5% din capitalul social (solicitarea de convocare AGA formulata vineri de afaceri Gheorghe Iaciu - n.r.) si sa efectuati de indata formalitatile de convocare a adunarii generale ordinare (...) In cazul in care nu veti initia de indata formalitatile necesare convocarii si intrunirii adunarii generale a actionarilor, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor va actiona direct pentru convocarea adunarii si indeplinirea tuturor formalitatilor legal necesare", se arata in solicitarea reprezentantilor.

Potrivit actului constitutiv al SIF Muntenia, Muntenia Invest este obligata sa convoace AGA daca sedinta este solicitata de actionari care detin minim 10% din capitalul social, la cererea CNVM, la solicitarea Consiliului Reprezentantilor Actionarilor sau daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care dispune convocarea actionarilor.

Daca Muntenia Invest nu convoaca AGA, sedinta va fi convocata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor.

Pe ordinea de zi a AGA propusa de Consiliul Reprezentantilor figureaza si aprobarea derularii unui audit financiar si juridic la societatile in care SIF Muntenia detine paritcipatii majoritare, in vederea analizarii gestiunii si a determinarii cauzelor care au dus la pieredri pentru respectivele firme, precum si tragerea la raspundere a persoanelor care au cauzat pierderile respective.
Consiliul solicita actionarilor imputernicirea pentru alegerea unui auditor financiar independent si pentru supravegherea tuturor operatiunilor legate de realizarea auditului.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea ordonantei CNVM din 6 iulie, prin care s-a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detine aproape 17% din actiunile SIF Muntenia (SIF4).

Razboiul de la SIF Muntenia este departe de a se incheia. A inceput treptat si mocnit, a culminat cu schimbarea Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si continua pe mai multe planuri. Desi, la acel moment, toata piata vorbea despre o schimbare istorica, mai multi actionari sunt nemultumiti de modul in care lucrurile se desfasoara in interiorul acestei companii, teoretic strategica pentru statul roman.

Coagulati intr-un grup si reprezentati de avocatul Dan Stoicescu, de la casa de avocatura Constantinof si Asociatii, actionarii SIF 4 critica atat grupul concentrat in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, cat si atitudinea si actiunile SAI Muntenia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri