Bursa de la Bucuresti a incheiat in scadere cu 0,24%, influentata in principal de actiunile Transgaz (TGN), care au coborat cu peste 3% spre finalul sedintei, in timp ce un deal cu titluri OMV Petrom (SNP) a asigurat 41% din lichiditatea pietei, scrie Mediafax.
Piata a revenit pe verde inca din primele minute si a recuperat, astfel, o mica parte din corectia de miercuri, cand a coborat cu aproape 1,3% influentata tot de bursele externe. Spre finalul sedintei, o parte dintre indici au trecut pe rosu, din cauza actiunilor Transgaz, care au coborat vizibil pe fondul unor ordine putin mai mari de vanzare.

Operatiunile cu actiunile Transgaz au cumulat 310.000 de lei, mai mult de jumatate din valoare reprezentand transferurile din ultimele 20 de minute de tranzactionare. La finalul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 191 lei, pret cu 3,05% sub nivelul de miercuri.

"Dupa cum era de asteptat, piata a revenit usor dupa scaderile abrupte din sedinta de miercuri, insa pe volume foarte mici, iar aceasta ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea cresterilor fragile. Daca piata reuseste sa se consolideze in jurul nivelurilor actuale, este posibil sa asistam la o imbunatatire a sentimentului si, implicit, o recuperare a terenului pierdut in ultimele zile", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu doar 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in imediata apropiere a nivelului de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,84%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,43% peste inchiderea de miercuri.
Investitorii au transferat in total actiuni de 13,7 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 40% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 40% de un deal actiuni OMV Petrom, de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro).

Tranzactia negociata a fost realizata la 0,3953 lei, pret cu 0,59% peste nivelul de miercuri. Pe piata principala, actiunile au stagnat la 0,393 lei, pe un rulaj de 784.000 de lei.

In ultimele sedinte, principalii cumparatori de actiuni OMV Petrom au fost fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 3 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,96%, la 0,525 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 156.000 de lei, valoare cu 30% mai redusa decat rulajul de miercuri, de 223.000 de lei.
Actiunile Armax Gaz (ARAX) s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 14.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,16%, la 0,068 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%. Recuperarea usoara dupa corectiile de miercuri a venit pe fondul speculatiilor ca Beijingul ar putea anunta noi masuri de stimulare a economiei chineze, in timp ce in Europa este asteptata prezentarea bugetului pe 2013 pregatit de guvernul spaniol. Evolutia a fost influentata si de unele informatii privind o injectie de lichiditate realizata de banca centrala din China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri