Privatizarile din Romania au o anumita reputatie pentru controversa si confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externa pentru vanzarea rapida, un om de afaceri controversat si gestionarea stangace a cazului de catre stat, potrivit blogului FT, citat de Mediafax.
La acestea se adauga, acum, indoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Potrivit blogului Financal Times, care citeaza opiniile din presa romaneasca ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, exista trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregatita adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de catre un coinvestitor strain sau oferta sa este pur si simplu "teatru politic".

Alegerile parlamentare au loc in decembrie, iar Dan Diaconescu si partidul sau (PPDD) vor incerca sa castige pentru prima data mandate in Parlament, probabil in opozitie cu coalitia social-liberala care sustine guvernul premierului Victor Ponta, adauga FT.



In declaratii pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu si-a aparat puternic oferta, a criticat Guvernul si a refuzat sa renunte fara lupta, sugerand ca poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim.

"Pretul nostru a fost calculat in functie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este sa atragem un jucator important si am avut discutii, insa nu sunt in pozitia de a dezvalui cu cine. Veti fi foarte, foarte impresionati de urmatorii nostri pasi", a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

Privatizarile din Romania au fost afectate de incompetenta si acuzatii de coruptie timp de doua decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.

Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasa de care vorbeste, dar consensul este ca, avand in vedere opozitia Guvernului si problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va esua, se arata in postarea pe blogul FT.

Intre timp, reputatia Romaniei privind programul de privatizari a fost din nou afectata. Programul vizeaza obtinerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentata pentru stat de companiile cu pierderi, dar si atragerea de investitii straine directe.
"Exista toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, dupa cum arata declaratiile din presa si pozitiile oficiale ale Guvernului", afirma seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu.

Un esec al privatizarii nu ar fi un dezastru in actualele circumstante, considera Caruntu. Totusi, ar insemna pagube colaterale pentru pozitia financiara a companiei si ar ridica semne de intrebare despre viitorul catorva companii de stat cu situatii financiare dificile, a adaugat el.

"Privatizarea Oltchim este doar una din provocarile cheie ale autoritatilor romane care nu pot fi amanate pana dupa alegerile din decembrie: gasirea de solutii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfa, Tarom sau Posta Romana. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atentia asupra posibilitatii ca procesul de privatizari conventi cu FMI si UE sa fie complicat de administrat", a afirmat specialistul BCR, potrivit blogului FT.

Cu alte cuvinte, investitori interesati de companii precum Tarom si CFR Marfa ar trebui sa studieze cu atentie exemplul Oltchim, incheie cotidianul britanic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri