Urmareste LIVE Seminarul de Educatie Bursiera organizat de wall-street.ro, in parteneriat cu Pioneer Investments. Adreseaza intrebarile tale aici si noi le vom adresa in cadrul conferintei.


wall-street.ro va invita sa participati IN DIRECT la seminarul de educatie bursiera, alaturi de unii dintre cei mai importanti specialisti in piete de capital, pentru a va initia in tranzactiile financiare si pentru a raspunde la intrebarile despre piata de capital.

Speakerii seminarului sunt Ioan Gheorghiu, Iulian Lupu, Claudiu Cazacu, Dan Stoicescu, Denis Farima, Adrian Simionescu, Mihai Vasiliu si Andrei Radulescu. Cititi aici mai multe detali despre acestia.

09:44
Nu uitati! Puteti scrie intrebarile voastre aici, iar noi le vom adresa in cadrul conferintei in timp real.
09:47
A inceput Seminarul de Educatie Bursiera organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Pioneer Investments.
09:50
Incepe prezentarea lui Ioan Gheorghiu, director dezvoltare si vanzari Pioneer Asset Management.
09:51
Ioan Gheorghiu: Cea mai mare operatiune a Pioneer Investments din Europa Centrala si de Est este in Polonia unde am atins 6 mld. euro in administrare, de circa trei ori mai mult decat valoarea activelor administrate in Romania.
09:57
Ioan Gheorghiu: Avem 154 mld. euro active administrate in in lume si suntem prezenti in 26 de tari.
09:59
Ioan Gheorghiu: Cu cat ne asumam riscuri mai mari, cu atat putem castiga mai mult, insa doar pe termen lung. Pe termen scurt investitorii sunt expusi unor dezamagiri majore.
10:00
Ioan Gheorghiu: 1.000 de dolari investiti in 1928 in titluri de stat cu scadenta la un an s-ar transforma astazi in 23.000 de dolari, dublu fata de inflatie.
10:01
Ioan Gheorghiu: 1.000 de dolari investiti in indicele american S&P 500 s-ar transforma astazi in 2,2 mil. dolari
10:02
Ioan Gheorghiu: Un ciclu economic incepe cand inflatia este foarte scazuta, cand lichiditatea e mare si cand indicatorii anticipativi cresc. El se termina cand inflatia este mare, economia este supraincalzita, ratele dobanzilor sunt mari, si indicatorii anticipativi scad.
10:07
Ioan Gheorghiu: Economiile emergente si cele dezvoltate se afla acum la mijlocul ciclului economic. Si pentru a vedea acest lucru ne uitam la evolutia productiei industriala in SUA, Germania si Coreea de Sud, ca exponent al pietelor emergente. Observam o relansare a productiei industriale. De asemenea, vanzarile de retail in Statele Unite sunt la maxim istoric, la fel si in Germania, iar in Coreea de Sud sunt in crestere dar cu o oarecare incetinire. Deci, avem de a face cu o recuperare a productiei industriale si vanzarilor.
10:08
Ioan Gheorghiu: Indicatorii anticipativi ne dau indicii despre viitor. Noi consideram ca acesti indicatori conduc economia. Printr-un indicator anticipativ se sondeaza economia cu privire la intentiile de cumparare ale managerilor si intentiile acestora de face angajari. Exista un delay de 6 luni – 1 an intre indicatorii anticipativi si economia reala.
10:08
Ioan Gheorghiu: De fiecare data cand curba randamentelor scade, atunci pietele cat si economia cresc.
10:10
Ioan Gheorghiu: De asemenea, avem de a face cu o stabilizare a pietei imobiliare in Statele Unite.
10:11
Ioan Gheorghiu: Este dovedit ca fiecare crestere puternica a pretului la petrol arunca lumea in recesiune.
10:13
Ioan Gheorghiu: Ne-au placut actiunile ca urmare a profitabilitatii acestora in piata, avand in vedere ca ratia price/earnings este la un nivel redus acum.
10:13
10:14
Ioan Gheorghiu: In afara de cateva marfuri agricole - soia si porumb - nu a crescut nimic din sectorul marfurilor in acest an.
10:15
Ioan Gheorghiu: Noi ne pozitionam mai mult pe dolar acum, decat pe euro.
10:16
Ioan Gheorghiu: S&P 500 este la maximul ultimilor patru ani. Indicele american a crescut cu 14,8% de la inceputul anului.
10:21
Ioan Gheorghiu: Crestere exista dar in momentul acesta franzeaza cam peste tot. Nu cred ca ne indreptam, totusi, spre recesiune ci spre o stagnare. Pietele se vor duce in sus pentru ca finantarea aeste destul de ieftina. Pietele pot creste si cand economia merge prost. Nu cred ca S&P este prea sus. Nu vad un bubble in S&P si, din experienta noastra, de fiecare data cand am zis ca este o bula speculativa valorile s-au dublat. Elementele cheie ale pietelor acum sunt profiturile rezonabile ale companiilor din SUA si ratele mari ale dividendelor din Europa.
10:25
Ioan Gheorghiu: Estimarile pentru paritatea euro dolar pentru final de an: Cand spunem ca ne place o valuta nu dam previziuni. Noua ne place din punct de vedere economic dolarul, deci suntem long pe dolar. Fluxurile pe piata forex nu cred ca sunt determinate atat de mult de economia Germaniei. Nu vedem o schimbare de trend in ceea ce priveste euro/dolar, dar cred ca revenirea violenta a euro a fost determinata de faptul ca au fosst foarte multi jucatori cu pozitii short in piata.
10:32
Ioan Gheorghiu: Nu urmarim indicatorii anticipativi in Romania pentru ca ei nu prea exista si pentru ca oricum piata de capital romaneasca este corelata puternic la ce se intampla pe plan extern.
10:32
Ioan Gheorghiu: Despre eventualitatea unei crize de inflatii in cativa ani: Povestea acesta s-a intamplat intre cele doua crize petroliere din '74 si '78. Lichiditatea nu dispare daca nu este inflatie. In momentul in care apare inflatie si apare o criza de lichiditate inseamna ca economia merge bine. Daca nu apare inflatia scoti lichiditatea din sistem in 4-5 ani, dar daca apare inflatia o scoti si mai repede.
10:35
Ioan Gheorghiu: Oportunitati de investitii in Romania? Principala oportunitate este faptul ca actiunile sunt foarte ieftine, dar in schimb nu exista lichiditate. Cand pui in balanta acesti doi factori, inclini spre lichiditate.
10:36
Ioan Gheorghiu: In curand Pioneer va lansa un fond de investitii pe pietele de frontiera (frontier markets), asa cum este si Romania de altfel.
10:35
Incepe prezentarea lui Iulian Lupu, expert financiar bancar in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
10:36
Iulian Lupu: In economie investitoriu au trei mari probleme: au bani, nu au bani si au riscuri. Institutiile financiare incearca sa ofere solutii, iar BVB incearca sa ofere instrumente si solutii pentru aceste probleme.
10:37
Iulian Lupu: Bursa de Valori Bucuresti nu mai trebuie sa fie vazuta ca o institutie in care cumpar SIF-uri, eventual FP, si astept sa creasca acestea ca sa fac profit. Bursa ofera acum si altfel de instrumente.
10:42
Iulian Lupu: Produsele structurate sunt construite ca instrumente accesibile clientilor care dispun de sume relativ mici, pentru investitiile pe termen scurt si mediu si care doresc expuneri pentru diferite cotatii.
11:10
Iulian Lupu: Cand au devenit furnizori de lichiditate pe BVB, Raiffeisen Centrobank, Erste si Broker Cluj si-au exprimat disponibilitatea ferma de a aduce noi instrumente financiare structurate pe Bursa, care sa aiba si alte active suport decat cele existente in prezent.
11:11
Care este diferenta intre investitii si gambling?
11:13
Iulian Lupu: Din perspectiva mea de vedere este o diferenta foarte mare intre jocurile de noroc si investitii. Orice emitent de la BVB este obligat sa aiba un grad foarte mare de transparenta si, ca urmare, gradul mare de transparenta este cel care face diferenta intre jocurile de noroc si investitii.
11:17
A inceput prezentarea lui Dan Stoicescu
11:18
Dan Stoicescu: Diferenta dintre un broker corect si unul care incalca legea este pretul. Fiecare broker are o „limita” de pret care odata depasita il pot face sa comita anumite infractiuni financiare.
11:21
Dan Stoicescu: Legislatia romaneasca este armonizata cu legislatia europeana... putin prea armonizata dupa parerea mea.
11:26
11:27
Dan Stoicescu: Legea enumera tot felul de practici frauduloase. Brokerii sunt niste baieti inteligenti, inventivi, iar legislatia a fost tot timpul in urma practicilor frauduloase. Dar aceste practici se intampla peste tot, nu numai la noi. Sunt convins ca marea majoritate a brokerilor nostri sunt corecti si au o relatie buna cu clientii. Din pacate au existat insa cazuri de frauda.
11:29
Dan Stoicescu: Brokerii nu trebuie sa garanteze obtinerea unor rezultate, un anumit randament. Aceasta nu este o abordare corecta fata de client, pentru ca in aceasta zona in care riscurile sunt mari nimeni nu iti poate garanta un rezultat.
11:30
Dan Stoicescu: Atentie la deschiderea conturilor discretionale, pentru ca brokerii pot face tranzactii excesive doar in scopul obtinerii de comisioane.
11:39
Dan Stoicescu: Cazul FNI a dat in urma piata de capital romaneasca cu 5-10 ani. Problemele FMI au condus la dizolvarea increderii investitorilor in industria fondurilor de investitii.
11:39
Interventie a lui Valentin Ionescu, administrator SIF Moldova si fost director BVB: Trebuie mentionat ca doar o mica parte din brokeri au facut aceste abuzuri, iar majoritatea acestor case de brokeraj la care domnul Stoicesu a facut referire s-au inchis intre timp. Este incorect ca investitorii sa isi imagineze ca toti brokerii sau majoritatea brokerilor apeleaza la practici frauduloase.
11:41
Dan Stoicescu: Cand un investitor sesizeaza nereguli in relatia cu brokerul se poate adresa intr-o prima etapa controlului intern de la respectiva casa de brokeraj. Orice firma serioasa va incerca sa remedieze in acest caz problema, dar nu intotdeauna este vorba de o frauda, ci poate sa fie doar o procedura nefericita a brokerului. Daca nu da rezultate aceasta solicitare, investitorul se pooate adresa in final CNVM, care poate incepe o ancheta. Brokerii au acum o anumita teama de CNVM, pentru ca poate sa le suspende autorizatia. Daca nici acest pas nu da rezultate, clientul se poate adresa organelor de urmarire penala, dar aici lucrurile se complica. Atat brokerul cat si clientul pot sa iasa sifonati in urma acestei anchete.
11:41
Incepe prezentarea lui Andrei Radulescu.
11:43
Andrei Radulescu: Inainte de criza aproape oricine investea pe bursa cu ochii inchisi si se putea astepta la randamente semnificative. Lucrurile s-au schimbat mult in ultimii ani.
11:43
Andrei Radulescu: Economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu economic. Se zbate acum intre doua cicluri economice si nu stim cum va arata urmatorul ciclu.
11:45
Andrei Radulescu: Nu ma astept la intrari de capital strain pe bursa pana nu vom vedea care este noua guvernare si pana nu vedem prioritatile economice ale Romaniei pe urmatorii patru ani.
11:47
11:47
Andrei Radulescu: Modelul cel mai bun pentru analiza pietei de capital romaneasca este International CAPM ajustat cu riscul international.
11:49
Andrei Radulescu: Cel mai drastic declin al potentialului de crestere economica s-a inregistrat in zona euro. Si la noi acest potential s-a injumatatit din 2008 pana in prezent.
11:50
Andrei Radulescu: Sa nu ne facem iluzii ca am scapat de probleme. O gandire la modul "haideti sa cumparam tot acum pentru ca acesta este momentul!" este gresita. In continuare exista riscuri importante care pot intoarce pietele chiar si in doua luni.
11:52
Andrei Radulescu: Din pacate ajustarea nu s-a incheiat si s-ar putea sa mai dureze 2-3 ani. Situatia este destul de critica, cu o probabilitate destul de mare ca economia sa reintre in recesiune incepand cu al patrulea trimestru din acest an.
11:57
S-a incheiat primul panel. Conferinta se reia in 15 minute.
12:17
Incepe al doilea panel al seminarul de Educatie Bursiera organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Pioneer Investments.
12:24
Denis Farima, product developer Sibex: Odata cu extinderea globalizarii, investitorii locali se intereseaza tot mai mult de instrumentele internationale. Ca urmare, Sibex a devenit primul operator din Europa care a oferit contractul futures pe indicele american Dow Jones.
12:25
Denis Farima: Evolutia lichiditatii a avut o turnura mai putin imbucuratoare in ultima perioada, lucru care se observa la toata piata de capital din Romania.
12:43
Adrian Simionescu, presedinte Vinna Investment Trust: In 2008, un studiu european a ajuns la concluzia ca Romania este tara cu cel mai mare potential de energie regenerabila. Din pacate, foarte putini au inteles ca energia verde este si cea hidro si cea geotermala. Majoritatea au crezut ca doar energia eoliana este regenerabila.
12:45
Adrian Simionescu: Romania a ales calea certificatelor verzi pentru stimularea investitiilor regenerabile. Dar multa lume le confunda cu certificatele de emsii de carbon. Aceste certificate verzi sunt certificatele primite in schema suport.
12:46
Adrian Simionescu: In momentul de fata, investitiile in energia verde sunt printre putinele care permit recuperarea investitiei in 3-4 ani si au un timp de viata destul de mare.
12:47
Adrian Simionescu: Speram la lansam un fond de investitii in energie verde, dar din pacate se va adresa doar investitorilor institutionali.
12:48
Adrian Simionescu: In Germania o investitie in energia solara se amortizeaza in 9 ani, dar in Romania o investitie de acest fel se amortizeaza daca este bine facuta in 3 ani.
12:51
Adrian Simionescu: Fondurile de investitii pot sa investeasca in certificatele de emisii de carbon in mod normal, pentru ca au fost clasificate ca instrumente financiare de catre Comisia Europeana. Dar, orice investitor roman poate sa achizitioneze aceste instrumente doar de pe pietele externe.
12:53
12:57
Adrian Simionescu: Din fericire pentru investitorii in energie verde, schema suport pentru stimularea investitiilor in energie regenerabila a fost aprobata de Uniunea Europeana si se stie data pana la care va exista aceasta schema.
13:12
Mihai Vasiliu, posesorul francizei Trading Educators in Romania: Foarte multi guru din trading ofera educatie scumpa si proasta. Dar trebuie sa experimentezi acest lucru pana sa iti dai seama.
13:21
Mihai Vasiliu: 70% din traderi pierd bani, 18,5% stau pe linia de plutire si isi acopera costurile si doar 11,5% fac bani. Dintre 70% din traderi care pierd bani, supravietuiesc in piete intre 9 si 15 luni cei care iau pozitii mai lungi, iar cei care fac day trading supravietuiesc intre 3 si 6 luni.


13:32
Mihai Vasiliu enumera capcanele tradingului: 1. lipsa unui plan de tranzactionare 2.schimbarea regulilor din plan dupa ce ai intrat in pozitie 3. asumarea unui risc prea mare si incapacitatea de a-ti calibra riscul 4. "Blocajul analistului" ceea ce inseamna a lua decizii in trading bazate pe stiri si pe baza multor indicatori 5. Neacceptarea tradingului ca pe un business, pentru ca acesta este un business al probabilitatilor 6. Overtradingul, pentru ca tradingul nu este un job pe care trebuie sa il faci 12 ore pe zi si nici nu trebuie sa il faci mai mult decat iti permiti




13:35
Mihai Vasiliu - Cateva sfaturi pentru a tranzactiona cu succes: 1. tranzactioneaza pe grafice simple 2. tine obligatoriu un jurnal de tranding 3. Creeaza-ti singur propriul sistem de tranzactionare 4. nu merita sa cumperi un sistem, pentru ca este foarte probabil ca acesta sa nu functioneze pentru tine 5. aloca timp pentru a descoperi si filtra oportunitatile

13:41
Mihai Vasiliu: Ce am facut eu pentru a tranzactiona mai bine? Mi-am generat oportunitatile: am invatat continuu, calatorind si pregatindu-ma pentru venirea lor. Mi-am descoperit in timp real stilul de trating care se potriveste cel mai bine profilului meu personal. Am avut sustinerea celor dragi si acest lucru este un factor psihologic foarte important. Ca regula de baza, nu mergi in trading cu banii copilului, banii de cumparaturi, etc.
13:45
Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers: Perceptiile investitorilor nu vin din senin, nu sunt facute in laboratoare, ci se bazeaza pe probabilitati.
13:51
Claudiu Cazacu: Educatia financiara este foarte importanta. Ea defineste sansele de succes ale unui investitor pe pietele de capital.
13:54
Claudiu Cazacu: In pietele financiare si nu numai este foarte important sa intelegem miscarile bancilor centrale din lume. Bancile centrale incearca prin deciziile lor sa stimuleze apetitul pentru risc.
14:01
Seminarul de Educatie Bursiera organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Pioneer Investments s-a incheiat. Va multumim pentru interesul aratat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri