Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,84%, intr-o piata in care actiunile Oltchim (OLT) au cazut cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, dupa esecul privatizarii companiei, scrie Mediafax.

Titlurile Oltchim au revenit miercuri dimineata la tranzactionare, dupa ce in precedentele opt sedinte au fost suspendate in vederea privatizarii companiei. Bursa a suspendat titlurile de la tranzactionare pe 20 septembrie, inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea.

Contractul de privatizare a Oltchim nu a fost incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

La reintrarea la transfer actiunile Oltchim au cazut cu 15%, dupa care in urmatoarele minute au avut o usoara incercare de recuperare si corectia s-a redus la 7,8%. Dupa ora 10:09, corectia a ramas la 14,98%. La finalul sedintei, actiunile companiei erau cotate la 0,5535 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 146 de operatiuni in valoare cumulata de 164.000 de lei.

"Este de la sine inteles ca scaderea ilustreaza parerea detinatorilor actuali de actiuni fata de modul in care s-a desfasurat si incheiat recentul episod din privatizarea companiei. Lipsa de consecventa si credibilitate dovedesc inca odata ca sunt atributele cel mai putin dorite de investitori intr-un asemenea proces. De altfel, piata locala de capital sufera pe de-a intregul ei din cauza acelorasi comportamente inconsecvente si impredictibile pe care statul roman le-a avut fata de bursa, amanarea privatizarilor de teama transparentei in toti acesti ani fiind un exemplu graitor", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,95%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,91% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 1,14%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,52%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu 0,35% mai jos fata de marti.

Investitorii au transferat actiuni de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu mult sub rulajul de marti, de 90,4 milioane lei (20 milioane euro). Lichiditatea de marti a fost asigurata in proportie de 93% de operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 83,8 milioane lei (18,5 milioane euro).

"Rulajele foarte mici pot fi explicate pe de o parte de evolutia relativ stabila a pietelor internationale in aceasta sedinta, precum si de fluctuatiile minore ale pietei futures din SUA. Pe de alta parte, cel al doilea motiv este cel mai neplacut si este unul propriu pietei romanesti, anume dezinteresul acut al investitorilor de a tranzactiona pe o piata cu volume mici. Astfel, se intareste cercul vicios in care ne aflam. Cred ca acest cerc vicios se va rupe daca pietele internationale inregistreaza o corectie in perioada imediat urmatoare sau pe masura ce ne vom apropia anticipari ale dividendelor pe care le-ar putea anunta cateva companii importante din bursa locala, fapt ce ar declansa interesul cumparatorilor", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,3 milioane lei, iar pretul a scazut cu numai 0,09%, la 0,5275 lei.

In prima zi de tranzactionare pe sistemul alternativ al BVB, cu actiunile firmei de curatenie Pro Vorbas (PVBS) a fost realizata o operatiune de 1.400 de lei, la pretul de 3,5 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 91.000 de lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de marti, de 220.000 de lei.

Titlurile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 38.000 de lei, iar pretul a stagnat la 0,15 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere usoara, desi dimineata au deschis in scadere, dupa ce premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat ca guvernul de la Madrid ar avea planuri imediate de a cere un ajutor financiar extern, in timp ce industria serviciilor din China a avut cea mai lenta expansiune din ultimele 19 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri