OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit Mediafax.
"Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de acea clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5%. Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva", a afirmat Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzatã duminicã de Pro TV.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Gheorghe spune ca grupul OMV Petrom este foarte deschis asupra acestui subiect, insa deocamdata in discutiile cu Guvernul nu au fost prezentate cifre referitoare la o posibila majorare a nivelului redeventelor.

"Noi suntem foarte deschisi la acest dialog pentru ca intelegem necesitatea, ca sa spun asa, politica de a ajunge la un alt nivel de redevente. Tot ceea ce nu se ia ca taxe se foloseste de catre companie pentru investitii. Nu am avut o discutie pe cifre specifice. Discutam principiile, care este impactul cresterii de redeventa atat asupra companie, cat si asupra Romaniei", a adaugat Ghedorghe.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de 1 miliard de lei.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom asigura aproape in totalitate productia interna de petrol.

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale.

Pachetul legislativ va avea doua parti, prima vizand contributia fiscala pe care Executivul o va aplica veniturilor "extraordinare" ale companiilor de gaze si electricitate obtinute in urma liberalizarii preturilor la energie si gaze.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma, in luna mai, sa sumele astfel colectate vor fi directionate catre un fond special, prin care vor fi ajutati consumatorii vulnerabili.

A doua parte a pachetului de masuri va cuprinde un nou regim de taxare si reglementare a sectorului de petrol si gaze, pentru perioada 2015-2024. Aceste reglementari ar urma sa fie elaborate pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor si electricitatii vor fi liberalizate integral, pana in 2018, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri