Premierul Victor Ponta s-a intalnit, la sediul Guvernului, cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti pentru discutii legate de viitoarea privatizare a combinatului Oltchim (OLT), la intrevedere participand si ministrii Economiei si Finantelor, transmite Mediafax.
La momentul intalnirii, in cladirea Guvernului s-a aflat si Remus Vulpescu, fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, care a derulat procedura esuata de vanzare a Oltchim, din luna septembrie.

Luni dimimneata, premierul s-a intalnit la Guvern cu ministrul Finantelor si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru a discuta despre repornirea Oltchim (OLT), avand ulterior si o convorbire prin telefon cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurenta, despre sustinerea financiara a combinatului.

Premierul a anuntat anterior ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International si Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim, preconizata pentru anul viitor, sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine.

El a sustinut ca si-ar dori la Oltchim si un investitor american, englez sau francez, dar a precizat ca investitorii din aceste tari dispun deja de propriile combinate si ca doar grupul rus TISE s-a aratat interesat in mod concret, discutiile cu investitorul rus fiind purtate prin intermediul ambasadei si nu prin intermediari.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.

Ministerele Finantelor si Economiei au avut in ultimele zile mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri