Firma de brokeraj KNS Trust, cu punct de lucru in Capitala, este cercetata pentru ca ar fi inselat clientii contactati pentru intermedierea de tranzactii pe piata de capital, vizate de ancheta fiind doua persoane, dintre care una si-a recunoscut faptele, potrivit unor surse judiciare, conform Mediafax.
In acest caz, politistii si procurorii bucuresteni au facut in Bucuresti si Turnu Severin, perchezitii in vederea depistarii unor persoane suspecte de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 400.000 de euro, a informat Politia Capitalei.

Surse judiciare au precizat ca una dintre persoanele vizate de ancheta este Stefan Buruean. Acesta este asociat unic la KNS Trust Advisers Services SRL si a confirmat ca au fost facute perchezitii la sediile firmei si au fost ridicate documente, pentru verificari. El sustine ca serviciile prestate nu au nicio tangenta cu banii clientilor.

Buruean a declarat, astfel, ca firma KNS Trust activeaza ca un call center si popularizeaza o platforma a companiei HighSky Brokers din Cehia, prin care se fac tranzactiile. "Noi nu avem nicio tangenta cu banii (...). Niciun client nu baga bani in compania noastra. Clientul isi deschide propriul cont de tranzactionare (...) si este anuntat cand apare o stire pe piata. Daca vor, intra, daca nu, nu", a spus Buruean.

Pe de alta parte, pe site-ul reclamatiibursa.ro, sunt postate mesaje de catre persoane care spun ca au folosit serviciile firmei si ca operatorii incercau sa ii convinga sa investeasca sume tot mai mari, in conditiile in care ieseau in pierdere in urma tranzactiilor.

"Reclamatii sunt la toate companiile, de multe ori postate de alte firme din acelasi domeniu. (...) Eu daca va spun sa sariti pe geam, nu sariti. (...) Nu o sa spuna nimeni: «stirea asta mi-a adus castig»", a comenatat Buruean.

Intrebat sub ce forma incaseaza KNS Trust pentru servicile prestate, Burean a precizat ca exista o intelegere cu HighSky Brokers, care plateste firma romaneasca in functie de clientii adusi.

Potrivit datelor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, KNS Trust Advisers Services SRL a fost infiintata in 2011, cu sediul social la Bucuresti, fiind radiata in urma schimbarii sediului intr-un alt judet si inregistrata din nou, la 28 martie 2012, la Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti.

Pe site-ul KNS Trust se precizeaza ca firma are capital integral romanesc si ca, la 1 februarie, a semnat un contract de reprezentare cu HighSky Brokers, o firma de brokeraj care lucreaza sub supravegherea Bancii Nationale a Cehiei.

HighSky Brokers ofera clientilor posibilitatea deschiderii unui cont pentru tranzactii cu bani, bunuri, indici brusieri, actiuni si obligatiuni, potrivit highsky.com. Fondurile depuse de clienti sunt protejate de Fondul Ceh de Garantare.

Administratorul firmei KNS Trust este societatea Megaest Admin SRL din Drobeta-Turnu Severin, avandu-i ca asociati pe Marian-Valentin Ciotirla si Laurentiu Murgu.

Potrivit acelorasi surse judiciare, Ciotirla este a doua persoana vizata de ancheta. Aceasta si-ar fi recunoscut faptele si, mai mult, ar fi fost de acord sa plateasca o parte din suma considerata prejudiciu, au mai spus sursele citate.

Potrivit Politiei Capitalei, ancheta in acest caz vizeaza activitatea unei societati de brokeraj cu sediul in Turnu-Severin si punct de lucru in Bucuresti, in cadrul careia functiona un call-center utilizat pentru atragerea de clienti - persoane fizice si juridice.

Prin intermediul acestui call-center din Bucuresti, potentialilor clientilor li se propunea intermedierea tranzactiilor pe piata de capital, oferindu-li-se totodata si servicii de administrare a sumelor investite, a mai precizat Politia Capitalei

Odata determinati sa investeasca anumite sume de bani, prin intermediul unor site-uri clonate, clientilor li se crea falsa impresie ca tranzactioneaza ei insisi pe piata de capital, spun politistii.

Din cercetarile realizate pana in acest moment, a rezultat faptul ca doua persoane ar fi transferat in conturi off-shore anumite sume pe care le atrageau din tranzactii. Aceste sume erau apoi reintroduse in circuitul financiar prin incheierea de contracte fictive pentru diverse servicii si prin facturarea fictiva catre alte societati off-shore.

De asemenea, a rezultat ca cele doua persoane ar fi incheiat pentru aproximativ 150 de salariati contracte de munca cu salariu minim, existand suspiciuni ca angajatii ar fi platiti cu sume mult mai mari decat cele declarate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri