SIF Transilvania (SIF3) a obtinut in luna septembrie un castig de 32,6 milioane lei, vanzand o parte din participatii, astfel ca profitul pentru primele noua luni a urcat la aproape 196 milioane lei (44,2 milioane euro), cel mai mare dintre castigurile obtinute de SIF-uri.
Castigul din luna septembrie a fost sustinut, cel mai probabil, de vanzarea unor pachete de actiuni Erste, in conditiile in care luna trecuta pe bursa de la Bucuresti au fost realizate transferuri mai mari decat de regula cu aceste titluri.

Activul net al SIF Transilvania a crescut in septembrie cu 1,5%, de la 1,073 miliarde lei la 1,089 miliarde lei. Valoarea actiunilor listate a crescut cu numai 0,8%, la 685 milioane lei, in timp ce sumele din depozitele bancare au scazut cu 14%, de la 111 milioane lei la 95,3 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, de 1,331 miliarde lei, activul net al societatii de investitii financiare este in scadere cu 18,2%, astfel ca SIF Transilvania continua sa inregistreze cea mai severa corectie la nivelul activului in acest an.

In primul semestru societatea a vandut pachete reprezentand 0,78% din actiunile la BRD (BRD) si, respectiv, 0,17% din titlurile Erste (EBS). Situatia detaliata a investitiilor pentru primele noua luni nu a fost prezentata inca.

Pe locul doi in topul profitabilitatii SIF-urilor pentru primele noua luni a continuat sa se claseze SIF Moldova, cu un castig de 151 milioane lei (34 milioane euro). Profitul este foarte apropiat de cel din luna august.

Activul net a crescut cu 2,7%, de la 982,7 milioane lei la 1,009 miliarde lei. Valoarea este, totodata, cu 8% sub cea de la sfarsitul anului trecut, de 1,097 miliarde lei.

Societatea a cedat in primul semestru 0,97% din actiunile BRD, astfel ca participatia sa a scazut la 2,31%, de la 3,28% la finele anului trecut. In acelasi timp, SIF Moldova a mai vandut 0,11% din actiunile Erste si a ajuns sa detina 0,91% din titlurile bancii austriece. Societatea de investitii a valorificat si 0,085% din actiunile Transgaz, participatia sa coborand la 1,383%, iar la Fondul Proprietatea a cedat aproape 0,1% din titluri si a ajuns sa mai detina 1,598% din capitalul social al FP.

Luna septembrie a dus si la cresterea activului net al SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 3,7%, de la aproape 1,2 miliarde lei la 1,243 miliarde lei. Astfel, valoarea activului net a recuperat o parte din corectia din lunile precedente si a ajuns sa fie cu 4,1% sub nivelul de la finele anului trecut, de 1,297 miliarde lei.

In luna septembrie, societatea a obtinut un profit de 1,2 milioane lei, amplificandu-si castigul din primele noua luni la 98 milioane lei (22,1 milioane euro).

Activul net al SIF Muntenia (SIF4) a crescut nesemnificativ, cu 0,05%, in septembrie, de la 1,042 miliarde lei la 1,043 miliarde lei. Dupa primele noua luni, societatea de investitii financiare inregistreaza o corectie de 15,7% la nivelul activului net. La finalul anului trecut, SIF Muntenia a consemnat un activ net de 1,237 miliarde lei.

Societatea a consemnat un profit de 14 milioane lei in luna septembrie, amplificandu-si profitul din primele noua luni la 67,7 milioane lei (15,3 milioane euro).

In luna septembrie, a crescut si activul net al SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 1,2%, de la 1,453 miliarde lei la 1,47 miliarde lei. Societatea este singura SIF care este inca pe plus la nivelul activului net raportat la nivelul de anul trecut, in principal deoarece nu a vandut catre Erste actiunile BCR pe care le detine. Astfel, activul net este cu 3,7% peste nivelul din decembrie 2011, de 1,416 miliarde lei.

SIF Oltenia este singura societate de investitii financiare care nu a vandut actiunile BCR in cadrul acordului semnat cu Erste in septembrie 2011 de cele cinci SIF-uri cu grupul austriac. Societatea detine in prezent 6,59% din titlurile bancii.

Potrivit proiectului de venituri si cheltuieli pentru acest an aprobat in aprilie de actionari, veniturile ar urma sa creasca cu 18%, la 157,6 milioane lei (35,5 milioane euro), insa administratorii societatii nu exclud vanzarea pachetului de actiuni detinut la BCR, tranzactie prin care ar putea incasa aproximativ 40 milioane euro.

Profitul SIF Oltenia a scazut foarte usor in luna septembrie, de la 53,5 milioane lei la aproape 53,3 milioane lei (12 milioane euro).
Valoarea cumulata a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut in luna septembrie cu 1,8%, de la 5,749 miliarde lei la 5,855 miliarde lei. Valoarea activelor este, in acelasi timp, cu 8,2% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 6,379 miliarde lei.

Bursa de la Bucuresti a inchis luna septembrie cu 2,81% mai jos fata de luna august. Comparativ cu finele anului trecut, indicele general al pietei, BET-C a incheiat in scadere cu 0,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri