Mica, imatura si sensibila, piata de capital a suferit mai multe socuri in ultimele luni. Scandalul de la SIF Muntenia, esecul privatizarii Oltchim, amanarea AGA de la Sibex, inchiderea operatiunilor ING, deciziile instantei in cazul Franklin Templeton si, cireasa de pe tort, scandalul Sima, au dat lovituri grele in imaginea si credibilitatea pietei. Unde s-a gresit? Care sunt solutiile? Am dezbatut aceste subiecte cu sase actori ai pietei de capital. Vezi la ce concluzii am ajuns.
Wall-Street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, a educarii clientilor si a cresterii transparentei.

Jurnalistii wall-street.ro au discutat cu Adi Lupsan, vicepresedinte BVB, Dan Stoicescu, avocat Constantinof si Asociatii, Valentin Ionescu, membru in Consiliul de Administratie SIF Moldova, Adrian Simionescu, presedinte Vienna Investment Trust, Victor Stanila, PR Manager Tradeville si Adrian Mitroi, economist si investitor pe piata de capital.

Pentru ca peisajul interlocutorilor sa fie complet, am invitat si oficiali ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dar invitatia nu a fost onorata. Asa ca, intr-un cadru informal si degajat, am pus pe tapet problemele de imagine ale pietei iar discutia nu a fost deloc una relaxata. Concluzia: contextul actual al pietei este departe de a fi pozitiv si este nevoie de o strategie coerenta pentru rezolvarea crizei de imagine si de eforturi comune si puternice pentru a schimba lucrurile, pe toate planurile. Cu ce incepem?

Propuneri pentru rezolvarea crizei de imagine a pietei de capital


Valentin Ionescu: Din punctul meu de vedere, singurul lucru pozitiv dupa tot scandalul Sima este acela ca ne aflam intr-un moment in care toata lumea vorbeste despre bursa, moment care poate fi speculat si intors in sens pozitiv printr-o strategie de comunicare pe care trebuie sa o preia o anumita institutie.

Bursa de Valori ar fi cea mai recomandata, nu stiu daca este CNVM institutia cea mai indicata. De asemenea, organizatii neutre precum Asociatia Brokerilor, Asociatia Investitorilor se pot implica. Problema este ca in situatia actuala nu exista cineva in stare sa faca aceasta comunicare de criza si ar trebui sa profitam de discutiile despre bursa, de pe toate canalele media sau chiar la coltul strazii.

Adi Lupsan: Cred ca ne aflam la un moment al adevarului si personal sunt convins ca in urmatoarele sase luni de zile fie initiem proiecte majore de reformare a pietei de capital, la nivel de imagine, produse, reglementari, institutional, fie nu facem altceva decat sa ne ingropam si mai rau. Se vorbeste despre reforma, dar este nevoie urgenta de o reforma reala a bursei si pietei de capital, in ansamblu. Trebuie sa recunoastem ca in ultimii ani nu am reformat bursa desi a fost nevoie de acest lucru. Ceea ce avem astazi nu functioneaza: la nivel de guvernanta corporativa, la nivel de reguli, de institutii.

Dan Stoicescu: Lucrurile acestea trebuiau facute de mult timp si trebuie sa recunoastem ca evenimentul acesta ne-a prins pe picior gresit. Vedem acum efectele unor ani in care nu s-a facut nimic, nu ne-am vazut greselile.

Cum trebuie sa comunice institutiile pietei?


Adrian Simionescu: CNVM era prima institutie care trebuia sa iasa in public in aceste discutii. La fel si Sibex, trebuia sa vedem mai mult decat un comunicat. Un oficial CNVM prezent in emisiunile acestea ar fi taiat din start toate speculatiile, toata lumea vroia sa asculte un punct de vedere de la un oficial, nu de la Simionescu. Bursa era terfelita, era facuta ruleta, joc de noroc, dar nici un oficial al bursei nu a aparut sa contracareze aceste declaratii. In bursa sunt atatia oameni care stiu piata si care pot fi luati drept repere in piata de capital.

Adi Lupsan: La o poveste de acest gen, cum este cazul Sima, si nu este singurul caz, merita ca o institutie cu o anumita imagine sa intre in acest joc? Merita ca din pozitii de oficial sa participi la talk showuri cu vizionari, sociologi, psihologi, dar fara specialisti? Poate sunt momente in care este bine sa nu te asociezi cu anumite nume si situatii, fiind o institutie cu o anumita reputatie.

Victor Stanila: Imi aduc aminte ca si bancile romanesti au fost la un moment dat in mijlocul unui scandal major iar atunci BNR a fost principalul comunicator. Din punctul meu de vedere, in acest caz (n.red. scandalul Sima) CNVM-ul ar trebuie sa fie acea voce care da incredere, asa cum s-a intamplat in cazul BNR. In privinta comunicarii, CNVM are o problema deoarece prefera sa se abtina in loc sa iasa si sa spuna clar lucrurilor pe nume.

Dan Stoicescu: Trebuie sa ne recunoastem cu totii greselile: brokerii trebuie sa desfasoare actiuni comune si sa renunte la micile dispute din piata si sa aiba curajul sa schimbe ceva in piata, iar CNVM trebuie sa renunte la aceasta lipsa de reactie caracteristica. Personal nu am incredere in noua conducere CNVM din motiv de lipsa de reactie intr-o asemenea situatie precum in cazul Sima. Reactia pe care au avut-o a fost a unei institutii care nu cunoaste domeniul. Nu poti evita sa iei o pozitie clara intr-o asemenea situatie; nimeni din CNVM nu iese cu declaratii publice, cand acesta era primul lucru pe care trebuiau sa il faca.

Adrian Mitroi: Vorbind din punctul de vedere al investitorului de pe bursa, pe mine ma intereseaza mai putin cazuri de genul Madoff sau Sima, sau oricare alt exemplu. Sunt probleme obisnuite care apar in majoritatea pietelor si nu ai ce sa le faci. Este intr-un fel si problema clientilor lui Sima pentru ca au preferat sa investeasca intr-un offshore, fara sa aiba nicio siguranta. Cand este vorba de bani, romanii ar trebui sa accepte cu mult scepticism orice promisiune. In schimb ma intereseaza ca brokerul cu care lucrez sa imi prezinte un cod etic, sa imi arate ca este chiar interesat de client si sa realizeze faptul ca investitorii pun pret si pe calitatea serviciilor, nu doar pe comisioane.

Ce semnale da iesirea bancilor din piata


Adi Lupsan: Pe marile piete exista o tendinta de separare a operatiunilor bancare de cele de piete de capital, si nu intamplator ING a luat decizia de a renunta la aproape toate operatiunile bursiere, nu doar la cele din Romania. Peste zece ani probabil vom avea exclusiv entitati dedicate intermedierii financiare; la nivel global se vede ca ne intoarcem la o delimitare clara intre operatiunile bancare si cele financiare.

Valentin Ionescu: Iesirea din Romania a ING este clar un eveniment negativ pentru piata de capital, chiar daca face parte dintr-o strategie globala a bancii. Toti analistii se asteptau sa vada iesind din piata micile firme de brokeraj, insa asistam si la o triere la nivelul bancilor.

Adrian Mitroi: Bancile nu vor mai tine foarte mult operatiunile de brokeraj din cauza presiunii foarte mari pe reducerea de costuri si din cauza concentrarii pe partea de core business.

Fotografii, de Matematika Media (mtmtka.com).

Intalnirile wall-street.ro au loc la Grand Cafe Van Gogh, din Centrul Vechi din Capitala.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri