Fondul Proprietatea a castigat la Tribunalul Bucuresti un proces in care avocatul Ioana Sfiraiala a cerut blocarea inregistrarii la Registrul Comertului a unei hotarari AGA din aprilie prin care actionarii FP au decis unele modificari la statut, informeaza Mediafax.
"Prin decizia adoptata, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de interventie formulata de Ioana Sfiraiala ca neintemeiata si a dispus mentionarea in Registrul Comertului a hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Fondului Proprietatea nr.2 din 4 aprilie 2012. Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs", se arata intr-un raport transmis, marti, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, afirma intr-o informare ca decizia tribunalului arata "ca instantele de judecata iau decizii punctuale pentru fiecare proces in parte, neexistand un efect automat al deciziei Curtii de Apel din 10 octombrie referitoare la mandatul Franklin Templeton in calitate de manager de fond al Fondului Proprietatea".

Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercurea trecuta, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP. Decizia instatei a venit intr-un proces deschis de un mic actionar al Fondului, avocatul Ioana Sfiraiala.

Ulterior, Franklin Templeton a anuntat ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu actualul Act Constitutiv, avand in vedere ca versiunea la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.

Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul lunii septembrie, investitorii institutionali straini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine 15,33% din actiuni, pachet care reprezinta aproape 16% din drepturile de vot in AGA.

Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care detine 9,43% din actiunile Fondului. City of London detine actiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) si warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de marti in crestere cu 1,85%, la 0,522 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 7,192 miliarde lei (1,573 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri