CNVM a obligat Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, sa solicite clarificari Tribunalului Bucuresti cu privire la componenta Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA), dupa ce instanta a suspendat la inceputul lunii doua hotarari AGA prin care au fost schimbati membrii consiliului, informeaza Mediafax.
"SAI Muntenia Invest, in calitate de administrator al SIF Muntenia, este obligat sa efectueze demersurile necesare in vederea clarificarii de catre instanta de judecata a efectelor pe care le produce suspendarea executarii hotararilor AGOA nr. 6 si nr. 7 din data de 07.07.2012, in ceea ce priveste componenta Consiliului Reprezentantilor Actionarilor care isi exercita in prezent prerogativele specifice, in conformitate cu dispozitiile legale si prevederile actului constitutiv al SIF Muntenia", se arata intr-o ordonanta emisa, joi, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Comisia mentioneaza ca a luat aceasta decizie dupa ce Tribunalul Bucuresti a emis in data de 2 octombrie o ordonanta presedintiala de suspendare a doua hotarari AGA din 7 iulie de la SIF Muntenia (SIF4), prin care a fost revocat vechiul Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor si numiti noi membri.

Ulterior, anuntului privind decizia Tribunalului, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor ales pe 7 iulie a spus ca decizia instantei nu are efecte, intrucat deciziile au fost executate inaintea verdictul instantei.

CNVM spune, in ordonanta emisa joi, ca instantele de judecata sunt singurele competente sa se pronunte cu privire la efectele hotararilor judecatoresti.

Decizia Tribunalului a venit intr-un proces in care un grup de 17 mici actionari ai SIF Muntenia cer anularea deciziile AGA prin care a fost schimbata componenta consiliului. Primul termen in procesul pentru anularea deciziilor AGA a fost stabilit pentru 23 noiembrie.

Acelasi grup de actionari a obtinut, in 19 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, suspendarea provizorie a unei ordonante CNVM prin care institutia a dispus cu o noapte inainte de AGA din 7 iulie anularea limitarii drepturilor de vot in AGA pentru un grup de actionari care detin aproape 16,9% din actiunile SIF Muntenia, pana la solutionarea cererii de anulare a acesteia.

In urma ordonantei CNVM, un grup de investitori "revolutionari", grupati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, au reusit sa impuna noul Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor, intr-o sedinta maraton de peste 33 de ore. Omul de afaceri Gherghe Iaciu este cel mai mare actionar al SIF Muntenia, controland un pachet de 5% din titluri.

Dupa ce a preluat atributiile, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor a propus actionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest si tragerea la raspundere. O solicitare de convocare AGA cu aceeasi propunere a fost inaintata si de Iaciu.

Ulterior, Muntenia Invest a anuntat ca nu poate convoca AGA pentru revocarea sa si alegerea altei societati de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu si Consiliul Reprezentantilor Actionarilor nu cuprind si propuneri pentru viitorul admistrator.

La finele lunii septembrie, SIF Muntenia avea un activ net de 1,043 miliarde lei.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei bursiere de joi, actiunile societatii de investitii financiare se tranzactionau la un pret de 0,703 lei, cu 0,14% sub nivelul de miercuri. La aceasta cotatie, capitalizarea este de 567,3 milioane lei (124,3 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri