Romania, prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ocupa locul zece in topul burselor europene din acest an, la egalitate cu Ungaria si, pentru al doilea an consecutiv, peste Polonia.

Top Burse primele zece luni 2012

Turcia este liderul clasamentului, cu o spectaculoasa crestere de 47% in primele zece luni din 2012, in vreme ce bursele din Estonia si Danemarca se plaseaza pe urmatoarele doua trepte ale podiumului, cu randamente de 27 si 24% in dreptul principalilor indici ai pietei.

Daca in calcul ar fi inclus indicele romanesc BET-FI (+25%), care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, Romania ar fi urcat pana pe locul al treilea in Europa. Avand insa in vedere BET, principalul indice al BVB, tara noastra ocupa locul zece.

Bursa din Polonia, piata europeana care a inregistrat cea mai rapida dezvoltare in ultimul deceniu, se afla pe pozitia 15, cu o crestere de 8% pe indicele WIG 20.

„Piata de capital din Polonia a fost afectata de schimbarea de perceptie privind performanta economiei reale. Avansul PIB ar urma sa incetineasca de la 4,4% in 2011 la 2,4% in 2012 si la 2,1% anul viitor. Consumul intern a scazut in trimestrul II pentru prima oara din 2009 incoace si sectorul constructiilor ar putea trage in continuare, in jos, economia. Iesirile de capital strain din piata poloneza, moderate la debutul anului, au cunoscut o intensificare in aceasta vara”, spune Claudiu Cazacu, analist sef in cadrul casei de brokeraj XTB Romania.

Daca in privinta randamentelor BVB depaseste Bursa din Varsovia, la capitolul tranzactii Romania nici nu se poate compara cu Polonia. Astfel, in septembrie, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o lichiditate medie zilnica de 3,4 mil. euro (incluzand deal-urile), fata de 183 mil. euro/zi in cazul pietei din Varsovia.

„Piata de capital locala, reaparuta pe radarul investitorilor datorita indicilor de evaluare atractivi, a avut o performanta foarte buna in primele patru luni ale anului, insa ajustarile de pret din primavara nu au putut fi deocamdata recuperate, astfel incat cotatiile sunt la cel putin 8% distanta de maximele anului”, mentioneaza Cazacu.

Acesta spune ca perspectivele pietei locale par a fi limitate pentru moment de intrarea investitorilor in modul de asteptare pana la configurarea noului echilibru politic, dupa alegeri.

„In acelasi timp, daca va continua progresul inregistrat recent in asigurarea investitorilor ca moneda unica si integrarea europeana sunt ireversibile, cresterea disponibilitatii de a investi in piete mai riscante ar putea ajuta indicele BET”, a mai adaugat el. .

Lloyds: Performanta globala a burselor, la maximul ultimilor cinci ani


In ciuda numeroaselor vesti negative din acest an despre adancirea crizei datoriilor in Europa, sau deficitul bugetar al SUA („fiscal cliff)”, principalele burse din lume inregistreaza cele mai bune evolutii din ultimii cinci ani, potrivit unui raport al Lloyds, citat de CNBC.

In septembrie 2012, 82% din cele 39 de piete analizate de banca britanica inregistrau cresteri anuale, cel mai mare procent din ultimii cinci ani si de peste zece ori mai multe decat anul trecut.

In schimb, bursele din Slovacia si China au scazut cel mai mult, cu 15%, respectiv 12%.

Variatiile din tabel sunt calculate in functie de cotatiile inregistrate la mijlocul sedintelor bursiere de joi
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri