Veniturile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 68% in primele noua luni, la 226 milioane lei (51 milioane euro), sustinute in principal de tranzactiile realizate cu titluri din portofoliu, in valoare cumulata de 160 milioane lei (36 milioane euro), informeaza Mediafax.
In primele noua luni ale anului trecut, societatea de investitii financiare a consemnat venituri de 134,5 milioane lei.

"In paralel cu operatiunile de vanzare, ce au vizat titlurile EBS (Erste - n.r.) si BRD, s-au efectuat operatiuni de acumulare, avand in vedere un orizont investitional pe termen lung, in conditiile in care pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2012, titlul EBS s-a apreciat cu 31,7%. Cele mai consistente expuneri din totalul activelor apartinand sectorului financiar raman Erste Bank (24,61%), alaturi de BRD (12,5%) si Banca Transilvania (9,6%). Strategia pe emitentul Erste Bank este, in continuare, de reducere a expunerii, concomitent cu valorificarea lichiditatii ridicate, a volatilitatii titlului si reactivitatii acestuia fata de piata. Aceste premise creaza conditii pentru operatiuni de trading. In ce priveste participatia BRD, vanzarile efectuate au redus impactul deprecierii activelor SIF Moldova ca urmare a evolutiei nefavoarabile a acestui titlu", se arata in raportul Consiliului de Administratie al SIF Moldova.

SIF Moldova si-a redus participatia la BRD cu aproape 0,97% in acest an, la 2,31% la finele lunii septembrie, fata de pachetul de 3,28% detinut la finele anului trecut. Cel mai mare pachet de actiuni BRD a fost cedat in al doilea trimestru, in conditiile in care participatia a scazut in primele trei luni la 3,23%, iar in al doilea trimestru a ajuns la 2,31%.

La finele primelor noua luni, SIF Moldova mai avea 0,91% din actiunile Erste, similar nivelului de la sfarsitul primului semestru. Totodata, participatia este cu 0,11% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 1,02%. Participatia a scazut in primele trei luni la 0,93%, pentru ca in urmatoarele trei luni sa ajunga la 0,91%.

Participatia la Banca Transilvania a ramas la 5% in primele noua luni.

"Sectorului energetic care reprezinta al doilea pilon al portofoliului, in crestere fata de pilonul financiar bancar, i-au fost alocate 32% din totalul investitiilor efectuate pe parcursul anului 2012, actiunile vizate in principal fiind: grupul OMV (14,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,6 milioane lei - cu mentiunea ca pe acest emitent s-au efectuat tranzactii duble pentru fructificarea momentelor favorabile de piata, in acest moment detinerea SIF Moldova fiind de 1,5% din capitalul social), Transelectrica, CEZ AS, Conpet, Electromagnetica si Transgaz. Fondul Proprietatea alaturi de grupul OMV constitue, la finalul trimestrului III 2012, cele mai reprezentative detineri ale sectorului energetic cu o pondere in total active de 9,7% si respectiv 6%. In contextul unei volatilitati semnificative a pretului titlului FP s-au derulat operatiuni de vanzare - cumparare in limita nivelului de expunere de 10%", se mai arata in raport.

La finalul lunii septembrie, SIF Moldova detinea 1,5% din actiunile Fondului Proprietatea, fata de 1,64% in 2011 si aproape 1,7% la sfarsitul primului trimestru din acest an.

Societatea avea 0,25% din actiunile OMV Petrom (0,2% in 2011), 0,02% din titlurile OMV (0,01% in 2011), dar si 1,38% din Transgaz (1,47% in 2011) si 1,37% din Transelectrica (1,1% in 2001).

In primele noua luni din acest an, cheltuielile SIF Moldova au avansat cu 47%, la 79 milioane lei (17,8 milioane euro), de la nivelul de 53,6 milioane lei inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Societatea avea la sfarsitul lunii septembrie un profit net de 131,2 milioane lei (29,6 milioane euro), cu 83% peste castigul din aceeasi perioada din 2011, de 71,6 milioane lei. Astfel, SIF Moldova s-a clasat pe locul secund in topul profitabilitatii celor cinci SIF-uri, fiind devansata doar de SIF Transilvania, care a consemnat un castig de aproape 196 milioane lei (44,2 milioane euro).

La finele lunii septemrbie, SIF Moldova avea un activ net de la 1,009 miliarde lei, valoare cu 8% sub cea de la sfarsitul anului trecut, de 1,097 miliarde lei.

Actiunile societatii de investitii financiare au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 0,72%, la 1,38 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii este de 716,3 milioane lei (158 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri