Identitatea marilor investitori care pariaza pe scaderea actiunilor unor companii din Uniunea Europeana (UE) va fi facuta publica incepand cu ziua de vineri, dupa ce mai multe reglementari vor intra in vigoare, scrie CNBC.
Masura reprezinta un pas major spre demascarea pozitiilor din piata ale marilor fonduri de investitii si hedging, unul dintre cele mai bine ascunse secrete ale acestora.

ESMA, autoritatea de reglementare a pietelor de capital din UE, a emis un nou set de reguli cu privire la vanzarile de tip short-selling, institutia urmand sa impuna raportarea existentei pozitii short mai mari de 0,2% dintr-o companie.

Tranzactiile short-selling permit investi¬torilor sa vanda actiuni pe care nu le au in portofoliu, acestea urmand sa fie im¬prumutate de la broker. Investitorii in cauza pariaza pe faptul ca pretul actiunilor va scadea si le vor putea cumpara mai ief¬tin pentru a le inapoia brokerului.

In reglementarea ESMA se mentioneaza ca pozitiile mai mari de 0,5% din actiunile unei companii vor fi facute complet publice, urmand sa fie mentionat atat numele companiei cat si numele investitorului care a facut tranzactia short. Ulterior, investitorii in cauza trebuie sa faca informari publice de fiecare data cand cota este marita sau micsorata cu cel putin 0,1 puncte procentuale.

Avocatii din Europa au lucrat intens in ultima zile cu bancile, fondurile mutuale si alti investitori pentru a se conforma reglementarilor care intra in vigoare vineri, la ora locala 15:30 din fiecare tara.

Surse dintr industria financiare au declarat ca noile reguli vor afecta numarul tranzactiilor care se fac pe continent, o parte din investitori urmand sa fie impinsi spre alte piete precum cea din Hong Konh.

Alte surse spun insa ca reglementari similare exista deja in Spania si Portugalia, ele neavand un impact major asupra tranzactiilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri