Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la DNA pentru a da explicatii cu privire la licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, desi nu a dovedit ca detine aceasta suma, informeaza Mediafax.
UPDATE: Dan Diaconescu a declarat, luni, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca a aflat continut plangerii formulate impotriva sa legate de licitarea actiunilor Oltchim, urmand a reveni in fata procurorilor dupa ce reclamatia sa de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu de la DNA.

In 19 noiembrie, Dan Diaconescu a fost convocat pentru a da o declaratie cu privire la participarea sa la licitatia referitoare la privatizarea Oltchim.

Dan Diaconescu a fost citat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul privind licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce patronul OTV a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, desi nu a dovedit ca detine aceasta suma.

El a mai spus ca fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu "este labil psihic".

Intrebat in legatura cu plangerea lui Remus Vulpescu facuta impotriva sa Diaconescu a declarat: "Vorbim de un om cu serioase labilitati psihice care si-a dat si demisia si a recunoscut gafele si ilegalitatile in acel caz si care, impreuna cu Victor Ponta, a inchis Oltchimul in 22 august, inainte de a-l vinde, pentru a-l vinde pe nimic".

"Eu le-am organizat un flagrant delict ca vroiau sa vanda pe trei milioane de euro unui polonez, pe numele lui Zaremba. Acum sa vedem decizia DNA, daca ei vor folosi acest flagrant impotriva lui Victor Ponta, ar fi o premiera frumoasa sa avem un prim-ministru in functie arestat. Daca nu, dupa 10 decembrie vom avea un al doilea prim-ministru ce va ajunge la inchisoare langa Adrian Nastase", a mai spus Dan Diaconescu, contracandidatul lui Victor Ponta la Camera Deputatilor, in Colegiul 6 din Targu Jiu.

Stirea initiala:

Diaconescu a venit insotit luni de doi avocati, spunand ca nu stie pentru ce a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). El a mai spus ca fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu "este labil psihic".

In 22 octombrie, fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii.

Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu sustinea ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni.

In legatura cu natura pagubei, Vulpescu arata ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.

In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

"Trebuie sa intelegem ca, in momentul in care in procedura de privatizare s-a formulat o oferta categorica, care indeplineste toate conditiile legale si conditiile din caietul de sarcini pentru a fi declarata castigatoare, oferta ce nu putea fi inlaturata abuziv si ilegal, ei bine, din acel moment, statul roman Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul Romaniei la Bruxelles pe langa Comisia Europeana, OPSPI si alte institutii au fost nevoite sa intrerupa mai multe demersuri ce aveau acest obiect - acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urma si reluarea activitatii. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare cand te opresti la trei sferturi din drum si dupa 10 zile o iei de la capat", a mai declarat Vulpescu.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.

"Seful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizeaza, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman, prin MECMA - OPSPI", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu a fost declarat castigator, la sfarsitul lunii septembrie, al licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul de preluare a actiunilor nu a fost semnat, intrucat Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi ca detine suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

"Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri care urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de 1 octombrie, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se arata in comunicat Ministerului Economiei.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca Diaconescu a savarsit deliberat activitatea infractionala, care "prezinta elemente transfrontaliere", actiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim si a OPSPI.

"Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea Oltchim si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.

In comunicat se precizeaza ca patronul OTV a utilizat inscrisuri false pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane.

Ministerul Economiei mai arata ca procedura de licitatie privind vanzarea actiunilor statului la Oltchim a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, impreuna cu Guvernul, sa asigure redresarea combinatului chimic si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasa din ultimii ani"


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri