Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,34%, in linie cu bursele vest-europene, insa intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca rulajul pe segmentul de actiuni abia a ajuns la 9,7 milioane lei.
Bursa a revenit pe verde inca din primele minute, piata urmand evolutia burselor vest-europene, insa intr-un ritm mai lent. Totodata, in piata au fost plasate putine ordine de tranzactionare si pentru volume reduse.

Directorul general al BT Securities, Rares Nilas, spune ca rezultatul alegerilor din SUA ar putea determina doar o reactie emotionala in randul speculatorilor care activeaza pe bursa din Romania.

"Piata din Romania, din pacate nu va fi influentata in nici un fel, poate la nivelul speculatorilor, mizand pe reactia emotionala. Daca Obama va fi reales atunci inseamna ca vom vedea continuitatea stilului actual, care inseamna o mai mare implicare sociala a statului american, de tipul democratiilor europene. Alegerea lui nu va avea nici o influenta asupra pietelor. Pe de alta parte, alegerea lui Romney va influenta puternic pietele in sensul cresterii lor. Om de dreapta, republican, el va favoriza mediul de afaceri in detrimentrul politicilor sociale. Si este relativ clar cine va castiga, pentru ca in momentul de fata castigatoare sunt politicile sociale", a declarat Nilas, potrivit Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,15%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,29%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,51%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,28%.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 45% peste cea de luni, de 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 1,9 milioane lei si, respectiv, de 1,3 milioane lei. Titlurile bancii au crescut cu 0,33%, la 1,191 lei, iar actiunile companiei energetice au avansat cu 0,48%, la 0,418 lei.
Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat al treilea rulaj din piata, de 1,2 milioane lei, iar pretul a crescut nesemnifiactiv, cu 0,09%, la 0,5375 lei.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat pentru aproape 9 milioane lei (2 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 647.000 de lei, valoare aproape dubla fata de rulajul sedintei precedente, de 335.000 de lei.

Carsten Hesse, strategist la firma ceha de brokeraj Wood&Company, crede ca piata din Romania va continua sa urmeze linia burselor externe, insa strategiile investitorilor vor fi influentate si de rezultatul alegerilor parlamentare care vor avea loc in decembrie.

"In general, economia SUA este pe o cale buna de recuperare, insa cea mai mare incertitudine cu privire la economia SUA este reprezentata de varful fiscal (expirarea la finele anului curent a unor programe bugetare de sustinere, adoptate de administratia Bush in 2008 si prelungite de administratia Obama in 2010 - n.r.) de anul viitor si de modul in care administratia va reusi sa abordeze deficitul ridicat si nesustenabil. In ultimii 100 de ani, in anii electorali in 65% din cazuri indicele S&P500 a atins nivelurile maxime anuale in lunile noiembrie si decembrie, ceea ce este un semn pozitiv", a afirmat Hesse.

In scenariul in care Obama va fi reales, analistul crede ca pe termen scurt bursele vor creste, insa atentia investitorilor se va muta pe problema varfului fiscal.

"Va fi mult mai dificil de rezolvat daca Obama va fi presedinte, avand in vedere ca republicanii au majoritatea in Congres si vor sa taie taxe si cheltuieli, in timp ce Obama vrea sa majoreze taxele", a afirmat Hesse.

Alegerea lui Romney ar putea fi primita cu bucurie de investitorii de pe pietele de actiuni si de banci, avand in vedere ca acesta este orientat mai mult spre mediul de afaceri si, astfel, problema varfului fiscal ar fi eliminata, bursele ar urca sustinut si dolarul s-ar aprecia.
Totodata, anul viitor ar putea fi marcat de incertitudini privind un razboi intre Iran si Israel, o deteriorare a relatiilor cu Rusia. Incertitudinile ar plasa si asupra programului de relaxare cantitativa derulat de banca centrala a SUA cu efect final stimularea economiei, avand in vedere ca Romney este impotriva acestui program.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, in asteptarea rezultatului votului din SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri