Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,99%, pe un rulaj in revenire si asigurat in proportie de 53% de deal-uri cu actiunile Bancii Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) si OMV Petrom (SNP).
Piata a fost pe rosu inca din primele minute, desi bursele vest-europene au debutat pe crestere usoara, investitorii reactionand pozitiv la realegerea lui Barack Obama presedinte al SUA. In a doua parte a sedintei, pietele externe au pierdut castigurile si au trecut pe scadere, iar brokerii spun ca realegerea lui Obama era deja anticipata de piete si a fost vizibila in cresterea inregistrata in ultimele zile de piete.

Inversarea liniei pietelor externe a influentat marginal piata de la Bucuresti, unde scaderea indicelui general BET-C a ajuns de la 0,5% la mijlocul sedintei pana la 1% la inchiderea pietei.

"Deocamdata, corectiile pe piata locala sunt nesemnificative si cred ca se vor mentine in aceeasi nota pana la sfarsitul acestui an daca nu avem evenimente extraordinare. Probabil o corelare cu evolutiile pietelor externe va exista in continuare, iar in viitorul apropiat vom asista la discutii tensionate legate de datoria SUA si de situatia macroeconomica in UE", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,83%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,99% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,91%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,21%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 1,04%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare de aproape doua ori peste rulajul de marti, de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro).

"Piata este intr-o stare de asteptare, cu cateva exceptii, dar in principal bate pasul pe loc pana cand vor fi publicate rezultatele companiilor pe primele noua luni. Ca si evenimente importante asteptam alegerile locale din decembrie, iar in momentul in care vom avea o guvernare stabila cred ca se vor relua o parte a investitiilor in piata locala cu conditia ca si viitorul Guvern sa fie inclinat catre listarile promise. Cred ca acolo unde vom vedea evolutii semnificative acolo unde rezultatele ies din zona asteptarilor pietei", a afirmat brokerul.

Peste jumatate din rulajul pietei a fost asigurat de deal-uri cu actiunile Bancii Transilvania (3,6 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,9 milioane lei), SIF Oltenia (1,7 milioane lei) si OMV Petrom (830.000 de lei).

Deal-ul cu actiunile bancii a fost realizat la 1,195 lei, pret in crestere cu 0,34%, iar cel cu titlurile Fondului Proprietatea a fost incheiat la 0,54 lei, cu 0,47% peste ultima cotatie de marti. Pe piata principala, pretul actiunilor Bancii Transilvania a scazut cu 0,25%, la 1,188 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,47%, la 0,535 lei.

Tranzactia negociata cu titlurile SIF Oltenia a fost realizata la 1,4 lei, pret in scadere cu numai 0,14%. Pe piata principala actiunile au coborat cu 0,78%, la 1,392 lei, pe un rulaj de 847.000 de lei.

Deal-urile cu titlurile companiei energetice au fost efectuate la pretul de 0,415 lei, cu 0,72% sub inchiderea sedintei precedente. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile OMV Petrom de pe piata principala a fost realizata la 0,4105 lei, pret in scadere cu 1,79%.

Petrom a anuntat inaintea deschiderii sedintei bursiere rezultatele financiare pentru primele noua luni din acest an. Grupul Petrom a inregistrat un profit net de 2,892 miliarde lei (652 milioane euro), in scadere cu 1% fata de cel din perioada similara a anului trecut, iar vanzarile au avansat cu 18%, la 19,185 miliarde lei (4,327 miliarde euro).

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate doua pachete de titluri de stat pentru 5,9 milioane lei (1,3 milioane euro).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,4%. Pietele au deschis sedinta in crestere cu pana la 0,8%, dupa ce Barack Obama a fost reales presedinte al SUA, astfel ca investitorii se asteapta ca acesta sa continue politicile monetare de stimulare a economiei.

Totusi, in a doua parte a sedintei, atentia investitorilor a fost axata pe problema varfului fiscal, intrucat la finele acestui an expira unele programe bugetare de sustinere, adoptate de administratia Bush in 2008 si prelungite de administratia Obama in 2010. Astfel, daca democratii si republicanii nu pot ajunge la un compromis, la inceputul anului viitor vor intra automat in vigoare cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli in valoare de 600 miliarde dolari, masuri care ar putea impinge economia in recesiune.

La scaderile de pe pietele europene au contribuit si publicarea unor date sub asteptari privind productia industriala din Germania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri