Compania PCC are din nou, dupa trei ani, un reprezentant in Consiliul de Administratie al Oltchim, dupa ce Zaremba Wojciech a fost ales membru in CA, alaturi de alte patru persoane, printre care se regasesc presedintele CA, Rodin Traicu, si directorul general, Mihai Balan.
Zaremba a fost membru al Consiliului de Administratie al Oltchim pana in octombrie 2009, cand intr-o AGA s-a aprobat declansarea actiunii in raspundere impotriva lui Zaremba, iar mandatul de administrator al acestuia a incetat, astfel ca PCC, companie inregistrata in Germania, nu a mai avut un reprezentat in CA.

In martie 2011, judecatoria Ramnicu Valcea a respins plangerea conducerii Oltchim impotriva unei rezolutii a Parchetului de neincepere a urmaririi penale impotriva a doi fosti membri in Consiliul de Administratie, Waldemar Preussner si Wojciech Zaremba, reprezentanti ai PCC.

In AGA derulata marti a fost respinsa o propunere a PCC pentru renuntarea de catre Oltchim la unele procese deschise de combinat impotriva unor reprezentanti ai companiei inregistrate in Germania, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Oltchim Bursei de Valori Bucuersti.

Alta propunere a PCC si respinsa in AGA a vizat revocarea tuturor membrilor CA ai Oltchim.
In schimb a fost revocat unul dintre reprezentantii statului, Ionel Florin. El este secretar general adjunct in Ministerul Economiei si reprezinta statul si in consiliile de administratie de la Transelectrica, E.ON Energie Romania si GDF Suez Energy Romania.

PCC detine 18,32% si actioneaza concertat cu fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Polyolt Holding Ltd din Cipru un pachet de 14,02% din titlurile Oltchim. Astfel, cele doua companii detin impreuna 32,34% din actiunile Oltchim.

Combinatul chimic se afla in portofoliul statului, care prin Ministerul Economiei detine 54,8% din actiuni.
Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a fost numit in iulie administrator provizoriu in Consiliul de Administratie al Oltchim si a preluat, tot atunci, functia de presedinte al CA.

Balan a fost numit director general al Oltchim la inceputul lunii octombrie. Anterior, el a fost director general al producatorului de energie electrica si termica CET Govora.

Ceilalti doi membri ai Consiliului de Administratie sunt Adrian Radu (inspector guvernamental) si Petre Vlasceanu (sef birou autorizari si gestinarea cazierului fiscal in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea).

Traicu, Balan, Radu si Vlasceanu au fost anterior membri provizorii in CA al Oltchim.

Actionarii au aprobat in cadrul AGA derulata marti si ca Oltchim sa puna la dispozitia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie toate contractele de achizitii publice cu valoare initiala de cel putin 500.000 de euro sau echivalentul in lei. Transmiterea acestor informatii trebuie realizata in termen de doua saptamani de la AGA.

Actionarii au decis, totodata, ca membrii Consiliului de Administratie sa revizuiasca bugetul pentru anul 2012 si sa elaboreze un "buget realist pe anul 2013, pe baza situatiei actuale a societatii, mediului de afaceri aferent pietei si standardelor de afaceri".

De asemenea, CA trebuie sa elaboreze un raport care sa analizeze sistemul de distributie privind produsele finite ale Oltchim, sa evidentieze deficientele sistemului respectiv care au condus la "inghitirea cotei de profit de catre intermediari" si sa propuna masuri de corectie.

Administratorii mai trebuie sa intocmeasca un raport in care sa fie clarificat stadiul contractelor de sponsorizare, marketing deja incheiate, si sa investigheze, sa analizeze si sa propuna masuri care sa elimine costurile extinse ale contractelor respective.

Intr-un alt raport trebuie detaliate solutiile alternative pentru revitalizarea si dezvoltarea Oltchim.

Toate rapoartele si revizuirea bugetului pentru acest an si cel pentru anul viitor trebuie intocmite in termen de o luna de la AGA, iar dupa elaborarea documentelor trebuie convocata o noua AGA pentru revizuirea si discutarea acestora, precum si a adoptarii unor masuri de corectie propuse de CA.

Actionarii au decis, marti, ca Oltchim sa incheie un contract de ipoteca imobiliara asupra unui activ din comuna Bradu, judetul Arges, pentru garantarea platii unei datorii a Oltchim catre Societatea Nationala a Sarii, sucursala Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea. Oltchim are o datorie de 15,7 milioane lei catre sucursala Exploatare Miniera din Ramnicu Valcea a Societatii Nationale a Sarii.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri. Privatizarea va fi reluata.

In prima parte a sedintei bursiere de miercuri, actiunile Oltchim erau in crestere cu 2,46%, la 0,584 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a combinatului chimic este de 200,4 milioane lei (44,3 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri