Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,78%, influentata de corectiile inregistrate in sedinta precedenta de bursele externe, insa unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 14 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata a fost pe scadere usoara inca din primele minute, desi bursele externe au revenit usor in prima parte a zilei dupa corectiile de pana la 2% inregistrate miercuri.

"Amploarea scaderilor de miercuri din SUA a fost preluata joi si de bursa din Romania. Apropierea alegerilor din SUA a fost un reper si o motivatie pentru prezenta redusa a investitorilor la tranzactionare, acestia gasind perioada electorala drept una incerta si caracterizata de riscuri. Volatilitatea ridicata de miercuri de pe pietele internationale nu a reusit sa readuca in piata investorii. In momentul de fata cred ca exista un echilibru intre optimisim si pesimism, fiecare dintre stari avand fundamente. Astfel, la actualele cotatii, este greu de crezut ca putem vedea un avans al volumelor. Cred ca se asteapta o miscare mai agresiva pentru a determina cumparatorii sa intre in piata, iar vanzarile nu par sa reprezinte o miza acum", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,91% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,63%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,17% sub nivelul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,4%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 14 milioane lei (3,1 milioane euro), valoare cu 17% sub rulajul sedintei precedente, de 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste jumatate din lichiditate a fost asigurata de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (5,6 milioane lei) si titlurile OMV Petrom (1,6 milioane lei).

Cea mai recenta operatiune cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,53 lei, pret cu 0,93% peste inchiderea de miercuri, iar actiunile companiei energetice au scazut cu 1,83%, la 0,403 lei.

"Momentul rezultatul alegerilor parlamentare de la noi va coincide cu primele calcule privind asteptarile investitorilor pentru dividende. Ca atare, exista sanse ca dupa alegeri sa asistam la o crestere usoara a lichiditatii", a mai spus brokerul.

Inca aproape o treime din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferurile cu actiunile SIF Banat-Crisana (910.000 de lei), SIF Oltenia (1 milion de lei), SIF Transilvania (1 milion de lei) si SIF Moldova (aproape 1,3 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 79.000 de lei, valoare de aproape doua ori sub rulajul de miercuri, de 135.000 de lei. Un rulaj mai redus decat cel de joi a fost inregistrat pe 30 octombrie, cand operatiunile au insumat numai 56.000 de lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 0,2%. Pietele au fost pe verde cu pana la 0,7% in prima parte a zilei, sustinute de rezultatele financiare publicate de mai multe companii, dar si de aprobarea unui pachet de masuri de austeritate in Grecia, necesare pentru deblocarea fondurilor de la creditorii externi. In a doua parte a zilei cresterile au incetinit, dupa ce banca centrala a Angliei si Banca Centrala Europeana (BCE) au mentinut dobanzile cheie la 0,5% si, respectiv, la 0,75% pe an.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat, totodata, ca economia zonei euro va continua sa ramana slaba. Avertismentul vine la doar o zi dupa ce Comisia Europeana si-a redus estimarile privind cresterea economica in zona euro de la 1% la numai 0,1%, in conditiile in care criza datoriilor face ravagii in sudul continentului si erodeaza performantele economice ale Germaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri