Romania rateaza inca o data sansa de a intra in atentia fondurilor de investitii straine, dupa ce Guvernul si Presedintia au anuntat ca vor amana privatizarea CFR Marfa si oferta publica de actiuni Transgaz, considera oficialii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au ajuns la un acord cu o zi in urma prin care au decis sa amane privatizarile, sperand sa obtina preturi mai bune pe pachetele de actiuni in urmatorii ani.

“Consideram ca prin amanarea acestor listari, Romania amana sine die depasirea stadiului de "frontier market" al pietei de capital, ratand, inca o data, intrarea pe radarele fondurilor de investitii specializate pe piete emergente, care dispun de multe lichiditati disponibile pentru investitii, iar discounturile la care se tranzactioneaza actiunile romanesti vor ramane in continuare foarte mari”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al AIPC.

Reprezentantii investitorilor spun ca in conditiile actuale deja nu mai este rezonabil sa ne imaginam vreo comparatie cu bursa poloneza, si nici cu Turcia, piata “la care Romania se uita de sus in urma cu doar cativa ani, iar acum are tranzactii de sute de ori mai mari pe bursa”. AIPC mentioneaza ca astfel de exemple ne arata cat de usor este sa te dezvolti economic cu putina consecventa si predictibilitate, “caracteristici care, din pacate, ii lipsesc pietei autohtone de capital”.

In final, AIPC a a solicitat autoritatilor sa dea dovada de seriozitate si profesionalism in stabilirea unor termene clare pentru listarea companiilor de stat sau vanzarea de pachete de actiuni la companiile deja listate si, mai ales, respectarea acestor termene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri