Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,55%, intr-o piata linistita si in care majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Moldova (SIF2) au asigurat mai mult de jumatate din rulajul de doar 11,5 milioane lei.
Piata a debutat pe crestere foarte usoara, insa dupa prima jumatate de ora a trecut pe rosu, unde a fluctuat foarte usor pana la inchidere.

"Starea de amorteala care marcheaza piata in aceasta perioada este determinata de indecizia investitorilor. Incertitudinile acestora sunt de inteles avand in vedere ca majoritatea actiunilor importante sunt la preturi aproape de maxime si, in acelasi timp, pietele internationale evolueaza incert, cu o tendinta usor mai pronuntata spre scadere. In aceasta situatie, si in speranta ca lucrurile vor capata o intorsatura favorabila, investitorii prefera sa ramana in asteptare si sa nu efectueze tranzactii importante. Daca nu vom vedea in perioada imediat urmatoare un semnal clar, care sa aiba puterea sa duca piata intr-o directie, cred ca starea actuala se va prelungi pana aproape de finalul anului", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Brokerul se asteapta ca spre finalul anului bursele externe si piata locala sa intre pe o linie ascendenta, asa cum se intampla de obicei in apropierea Craciunului.

"In varianta contrara, a unor corectii pe pietele internationale, cred ca ne putem astepta ca si actiunile de pe piata autohtona sa intre pe o traiectorie asemanatoare cu intarziere si cu o amploare mult mai mare. Totodata, in acest scenariu pesimist, ne putem astepta si la o crestere substantiala a volatilitatii preturilor din cauza nervozitatii investitorilor", a adaugat Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,62%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,75% sub inchiderea de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,52%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu 0,92% sub nivelul de vineri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare cu mult sub sedinta precedenta, cand bursa a atins cel mai ridicat rulaj din ultimii aproape doi ani, de 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro). Lichiditatea de vineri a fost insa asigurata in proportie de 97% de tranzactii negociate cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea si alte patru deal-uri cu titluri SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova si Banca Transilvania, in valoare cumulata de aproape 299 milioane lei (66,2 milioane euro).

Aproape 56% din lichiditatea de luni a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea (2,2 milioane lei) si SIF Moldova (4,2 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in scadere cu 0,74%, la pretul de 0,5335 lei.

Cea mai mare parte din rulajul titlurilor SIF Moldova a fost reprezentat de un deal, in valoare de 3,2 milioane lei. Tranzactia negociata a fost realizata la 1,365 lei, pret cu 0,37% peste inchiderea de vineri, iar pe piata principala, cotatia a stagnat la 1,36 lei.

Titlurile Transgaz (TGN) au crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 204,15 lei, pe un rulaj de doar 118.000 de lei. In primele minute, cotatia a scazut cu aproape 1,5% dupa publicarea rezultatelor financiare, insa apoi titlurile au revenit usor.

Compania a consemnat un profit net in scadere cu 24%, la 215,2 milioane lei (48,5 milioane euro), si o cifra de afaceri in crestere cu numai 0,5%, la 945,5 milioane lei (213,3 milioane euro).

"Lipsa unei reactii vizibile a investitorilor la raportarile financiare trimestriale prezentate de companii in aceasta perioada poate fi explicata prin caracterul speculativ al investitorilor. Acestia anticipau o parte dintre rezultate si, astfel, au ridicat sau dus in jos preturile inaintea publicarii raportarilor, iar reactia in piata este vizibila numai daca rezultatele depasesc estimarile", a mai spus Muresian.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de numai 134.000 de lei, suma cu mult sub rulajul de vineri, de 1 milion de lei. Valoarea de vineri a fost asigurata in proportie de 94% de un deal cu 0,95% din actiunile Prospectiuni (PRSN), de 956.000 de lei.

In sedinta de luni, actiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 26.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,37%, la 0,1358 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert, in asteptarea intalnirii ministrilor Finantelor din zona euro dupa ce parlamentul grec a aprobat bugetul pentru anul viitor, care aduce noi masuri de austeritate. Bursele de la Frankfurt si Londra au vansat cu pana la 0,3%, iar piata de la Paris este in scadere cu aproape 0,2%.

Seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat luni ca troica creditorilor internationali a transmis un raport pozitiv privind Grecia, insa ministrii de Finante din zona euro, care se reunesc pentru a discuta situatia Atenei, nu vor lua luni o decizie asupra urmatoarei transe de imprumut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri