Aproximativ 400 de salariati de la Oltchim au reluat protestele, marti, in fata pavilionului administrativ, cerand sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie si ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.
Potrivit liderului Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, muncitorii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Economiei nu a alocat 40 de milioane de euro pentru capitalul de lucru si pentru restantele salariale pentru lunile septembrie si octombrie, transmite corespondentul Mediafax.

"Oamenii protesteaza in fata pavilionului administrativ si spun ca manifestarea de nemultumire va continua daca nu li se va da un raspuns concret. Sunt 400 de salariati suparati de faptul ca Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesara pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie, starea de spirit nu este buna, iar cativa dintre ei sunt in greva foamei. Ieri (n.r. - luni) au intrat sase in greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renuntat din cauza problemelor medicale", a spus Cernev.

El a mai afirmat ca protestatarii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a le explica perspectiva Oltchim si de ce Guvernul nu si-a tinut promisiunile.

Oamenii scandeaza "Hotii", "Mincinosii" si "Jos Guvernul!".

La un moment dat, in mijlocul angajatilor a venit directorul Oltchim, Mihai Balan, pentru a discuta cu acestia.

Si luni, aproximativ 400 de angajati de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat in fata pavilionului administrativ, pentru ca nu si-au primit salariile pentru lunile septembrie si octombrie.

La un moment dat, intre muncitori a avut loc o altercatie, dupa ce un salariat a cerut cu prioritate bani pentru repornirea combinatului, colegii acestuia sarind pe el si spunand ca ei vor sa-si primeasca salariile restante.

Ulterior, liderul interimar al Sindicatului Oltchim RamnicuValcea, Corneliu Cernev, declara ca, in urma protestului spontan, a avut loc o sedinta a conducerii combinatului cu reprezentanti ai sindicatului si ai salariatilor, unde s-a decis ca avansul pentru luna septembrie sa fie achitat pana in 15 noiembrie, iar lichidarea pana in 27 noiembrie.

De asemenea, el anunta ca sase dintre salariatii participanti la protest au intrat in greva foamei.

La protest au venit si presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, prefectul Mircea Nadolu si senatorul social-democrat Laurentiu Coca, care au fost huiduiti de salariati.

Protestele angajatilor de la Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei.

Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri