Bursa de la Bucuresti a urmat din nou evolutia burselor externe si a scazut cu 0,41%, intr-o piata apatica si unde investitorii nu au reactionat vizibil la datele publicate de Institutul National de Statistica privind contractia PIB-ului in al treilea trimestru, acestea fiind deja anticipate, informeaza Mediafax.
Piata a debutat pe scadere usoara, de 0,15%, fara reactie la datele privind evolutia PIB-ului in trimestrul al treilea. Apoi, cotatiile au continuat sa scada, in linie cu evolutia burselor vest-europene, mai ales dupa publicarea datelor privind evolutia economiei din zona euro, care au aratat ca aceasta a intrat oficial in recesiune tehnica, pentru a doua oara in ultimii trei ani.

"In mare parte, piata a reactionat astazi la rezultate financiare punctuale daca ne uitam la cazurile actiunilor Dafora si Condmag (care au scazut cu circa 7% - n.r.). Probabil ca reactia la PIB va fi vizibila in perioada urmatoare prin rebalansarea de portofolii. Cel mai probabil, alocarea de capital pentru Romania va ramane la un nivel relativ redus, fata de pietele din regiune. Reactia la PIB-ul din zona euro a fost mai mult o corelare cu pietele din regiune", a afirmat un broker.

Produsul Intern Brut al Romaniei a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

La inchiderea pietei principale de la BVB, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,88% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,34% sub nivelul sedintei precedente.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,02%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro), valoare cu 20% mai decat rulajul de miercuri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de joi a fost asigurata de actiunile SIF Transilvania (2,7 milioane lei), SIF Banat-Crisana (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei) si Fondul Proprietatea (1,5 milioane lei).

"In ultimele zile, pe SIF-uri a fost un vanzator mai agresiv, insa in aceasta zona de pret mai multi investitori institutionali par sa gaseasca atractive actiunile, astfel ca am vazut ordine mai mari de cumparare in piata", a spus brokerul.

Actiunile SIF Transilvania au incheiat in scadere cu 1,67%, la 0,59 lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana au stagnat la 1,11 lei.
Totodata, au fost realizate si patru deal-uri cu actiuni SIF Transilvania (885.000 de lei), SIF Oltenia (856.000 de lei), SIF Banat-Crisana (831.000 de lei) si BRD (724.000 de lei).

"Probabil ca lichiditatea va ramane relativ scazuta si in perioada urmatoare, iar dupa finalizarea sezonului de raportari financiare vom vedea o rebalansare a portofoliilor. Ma astept ca piata romaneasca sa ramana corelata cu pietele internationale, iar rezultatul alegerilor din decembrie si evenimentele ulterioare ar putea dinamiza putin a ultimele saptamani din acest an", a afirmat brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 304.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 1,2 milioane lei. Peste 88% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de un deal cu 32% din actiunile firmei Comargros Pitesti (749.000 de lei) si de tranzactii cu actiunile firmei imobiliare Univers Ramnicu Valcea (310.000 de lei).

Titlurile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 137.000 de lei, iar pretul a avansat cu 1,7%, la 0,1434 lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%. Principalii indici au fost pe rosu inca de la deschidere continuand sa evolueze la minimul ultimilor doua luni, din cauza temerilor legate de problemele fiscale ale Statelor Unite, care ar putea incetini cresterea celei mai mari economii a lumii.

Ulterior, pietele au fost influentate si de publicarea datelor privind evolutia economiei din zona euro, care au aratat ca aceasta a intrat oficial in recesiune tehnica, pentru a doua oara in ultimii trei ani, dupa o contractie economica de 0,1% in trimestrul al treilea. Uniunea Europeana a reusit sa evite recesiunea, dupa ce a consemnat in trimestrul al treilea un avans la limita, de numai 0,1%. In trimestrul al doilea, UE a avut o contractie a PIB de 0,2%, la fel ca zona euro.

Un alt factor care a tinut pietele pe rosu a fost reprezentat de publicarea unor date sub asteptari privind somajul in SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri