Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,15%, marcand a treia sedinta consecutiva de crestere usoara, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a ajuns cu greu la 13 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a debutat in stagnare, iar dupa primele minute a trecut pe crestere usoara. Punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 12:00, cand indicele general BET-C era cu 0,5% peste nivelul de luni. Dupa ora 14:00, piata a inceput sa revina spre nivelul de luni, iar in jurul orei 15:00 indicele general a fost pentru scurt timp pe rosu.

Volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.

"Numarul foarte redus de investitori activi din piata duce la aparitia unor situatii greu de anticipat, iar exemplul cel mai relevant a putut fi observat luni, cand in ciuda cresterilor realizate de bursele internationale piata de la Bucuresti a avut o evolutie modesta. In contextul actual, cu un grad ridicat de incertitudine si volatilitate in scadere, investitiile pe termen de peste un an reprezinta o optiune pentru cei care inca mai urmaresc piata. In ciuda tuturor evenimentelor petrecute de la inceputul anului pana in prezent, indicele BET inca are un avans de aproape 10%, in timp ce BET-FI este cu aproximativ 21% mai sus", a declarat pentru Mediafax Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,45% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,16%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu numai 0,29%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 13 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 14% peste rulajul sedintei precedente, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Nu cred ca sfarsitul de an va aduce o imbunatatire a volumelor de tranzactionare, aceasta perioada fiind in mod normal caracterizata de volume mici. Poate doar rearanjarile de portofolii vor mai anima piata. Apropierea alegerile parlamentare nu va contribui semnificativ la cresterea volumelor, cei mai multi investitori preferand sa stea departe de piata in astfel de contexte, iar acest tipar este des intalnit pe cele mai multe piete mature. Ma astept sa vedem o evolutie mai dinamica a pietei odata cu inceputul anului viitor", a mai spus traderul.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,9 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,28%, la 0,533 lei.

Aproape de ora 14:30 a fost realizat un deal cu 10% din actiunile producatorului de materiale de constructii COMCM Constanta (CMCM), pentru 2,4 milioane lei (531.000 de euro). Pachetul este foarte apropiat de cel pe care il detine Alexandra Fratila, fiica fostului arbitru de fotbal din Divizia A Constantin Fratila. Acesta impreuna cu fiica sa detin cumulat 41,58% din actiunile COMCM, iar SIF Transilvania are 56,72% din titluri.

Deal-ul a fost realizat la pretul de 0,102 lei, cu 15% sub ultima cotatie de luni.

Cate o tranzactie negociata a fost realizata si cu un pachet de actiuni SIF Moldova (1,2 milioane lei) si cu un pachet de titluri Transelectrica (440.000 de lei). Deal-ul cu actiuni SIF Moldova a fost realizat la 1,32 lei, pret cu 0,68% sub ziua precedenta, iar tranzactia cu titlurile Transelectrica a fost incheiata la 11 lei, cu 1,43% sub ultimul pret de luni.

Pe piata principala, actiunile SIF Moldova au consemnat un rulaj de 752.000 de lei, iar operatiunile cu titluri Transelectrica au cumulat 524.000 de lei. Actiunile SIF Moldova au crescut cu 0,75%, la 1,339 lei, iar titlurile Transelectrica au scazut cu 1,43%, la 11 lei.

Piata Rasdaq a continuat sa inregistreze un rulaj redus, operatiunile cumuland doar 116.000 de lei, valoare cu 42% sub rulajul de luni, de 201.000 de lei.

Actiunile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 21.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,2%, la 0,147 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Paris era in stagnare, piata de la Londra era in scadere cu aproape 0,2%, iar bursa de la Frankfurt avansa cu 0,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri