Grupul austriac de petrol si gaze OMV are "asteptari mari" in privinta rezervelor de hidrocarburi din perimetrele concesionate in Marea Neagra, iar gazele pe care estimeaza ca le va extrage vor fi comercializate in primul rand in Romania, potrivit presedintelui OMV, Gerhard Roiss, citat de Mediafax.
"Avem asteptari mari in ce priveste resursele din blocul Neptun (din Marea Neagra - n.r.), la fel si de la concesiunile din Ucraina si Bulgaria, altfel nu am fi investit acolo", a declarat Roiss.

OMV Petrom (SNP) si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Grupul austriac a mai concesionat doua perimetre in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, ambele situate in vecinatatea blocului Neptun.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.

Intrebat daca OMV va exporta gazele pe care se astepata sa le produca in perimetrele din Marea Neagra, Roiss a raspuns ca grupul va exporta gaze doar dupa ce "va satisface" cererea din Romania.

"Suntem o companie din Romania responsabila si actionam in concordanta cu nevoile sale sociale. Vom exporta gaze doar dupa ce vom satisface cererea din Romania", a continuat Roiss.

Roiss a refuzat sa comenteze pe marginea discutiilor cu Guvernul de la Bucuresti privind eventualitatea majorarii redeventelor la petrol si gaze, precum si intentia Executivului de a aplica o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii.

"Nu vreau sa comentez, nu este stilul meu", a spus Roiss.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Guvernul intentioneaza sa aplice, din ianuarie 2013, o taxa pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor si electricitatii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare si taxare in zona companiilor de petrol si gaze naturale.

OMV va reduce in trei ani reteaua de benzinarii din mai multe tari, inclusiv Romania


Grupul austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, va reduce in urmatorii trei ani numarul de benzinarii, atat din Romania, cat si din alte tari, dar nu se va retrage de pe nicio piata, a declarat seful activitatilor de rafinare si marketing din companie, Manfred Leitner.
"In trei ani ne gandim sa reducem reteaua de benzinarii, nu doar in Romania, dar nu avem un plan de retragere de pe nicio piata", a afirmat Leitner.

OMV Petrom are in Romania o retea de circa 550 de benzinarii.

OMV a anuntat, anul trecut, ca noua strategie a grupului, valabila pana in 2021, vizeaza renuntarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare si marketing si concentrarea pe productia de hidrocarburi si energie electrica.

Tot in 2011 grupul austriac a comunicat ca strategia vizeaza iesirea de pe unele piete si consolidarea pe altele.''
In decembrie 2011, OMV a aratat ca are discutii cu compania Optima, detinuta de o companie de stat din Rusia, privind vanzarea benzinariilor din Croatia si Bosnia


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri