Bursa de la Bucuresti a incheiat in crestere usoara, cu 0,16%, intr-o piata in care cotatiile au oscilat usor si unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, scrie Mediafax. In lipsa titlurilor Fondul Proprietatea, suspendate de la tranzactionare, actiunile Transgaz au avut cel mai mare rulaj.
Piata a debutat indecis, iar spre jumatatea zilei minute a trecut pe crestere usoara. Dupa ora 15:20, bursa a trecut pe scadere foarte usoara, iar in ultimele secunde a revenit pe verde.

"Evolutia pietei locale a fost dezamagitoare in ultima parte a saptamanii si mai ales in sedinta de vineri, acest lucru ducand la stergerea cresterilor din primele sedinte. In conditiile in care piata locala se confrunta momentan cu o lipsa acuta de incredere din partea investitorilor, evolutiile actuale le putem considera normale chiar daca de multe ori vedem miscari total diferite la nivel international", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Potrivit lui Muresian, actuala situatie ar putea continua cel putin pana la finalul anului.

"In lipsa unor stiri importante care sa aiba un impact puternic asupra investitorilor, nu cred ca ne putem astepta ca piata sa iasa din evolutia laterala actuala. Totusi este imbucurator faptul ca exista titluri care ies din tiparul actual, chiar daca evolutiile lor se datoreaza intrarilor speculative ale investitorilor", a adaugat brokerul.

Volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in conditiile in care actiunile Fondului Proprietatea au fost oprite vineri de la tranzactionare pana la ora 14:20, pentru intrunirea AGA.

Actionarii Fondului au fost convocati vineri pentru a discuta prelungirea, pana pe 30 iunie 2013, a imputernicirii acordate administratorului Franklin Templeton, in iunie 2012, pentru pregatirea listarii secundare a Fondului la Varsovia, intrucat mandatul initial expira la finele acestui an. Mandatarea administratorului a fost aprobata, iar pe ordinea de zi a sedintei de vineri s-a aflat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2013, precum si reconfirmarea deciziilor AGA din septembrie 2010.

Totodata, actionarii au reconfirmat deciziile AGA luate incepand din septembrie 2010.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu numai 0,09% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avanast nesemnificativ, cu 0,07%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,44%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in stagnare.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul sedintei precedente, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de vineri a fost inregistrata pe 25 octombrie, cand transferurile au cumulat numai 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

Actiunile Transgaz (TGN) si BRD (BRD) au fost cele mai tranzactionale din sedinta de vineri, cu transferuri de 2,8 milioane lei si, respectiv, de 1,3 milioane lei. Peste jumatate din rulajul actiunilor bancii a fost asigurat de un deal de 730.000 de lei. Ultimul transfer cu titlurile Transgaz a fost realizat la 208 lei, pret in crestere cu 1,71%, iar actiunile BRD au avansat cu 0,96%, la 7,35 lei.

Pe piata Radaq, lichiditatea a fost de 1,2 milioane lei, suma din care 896.000 lei a reprezentat o tranzactie speciala cu titlurile Unirea Shopping Center (SCDM).

Astfel, rulajul pietei Rasdaq a fost de patru ori peste cel de joi, de 318.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri