Franklin Templeton, administratorul FP, ia in calcul mai multe solutii pentru a putea distribui dividende pentru 2012, inclusiv reducerea capitalului social, intrucat legislatia nu permite acordarea de dividende in cazul in care valoarea activului net pe actiune este sub valoarea nominala, scrie Mediafax.
Fondul Proprietatea si-a redus in luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

Astfel, in luna iunie valoarea activului net pe actiune a coborat de la 1,1688 lei la 0,9317 lei. La finalul lunii octombrie indicatorul era de 0,96 lei.

Managerul Fondului, Greg Konieczny, le-a prezentat actionarilor in AGA mai multe variante, printre care si posibilitatea diminuarii capitalului social cu valoarea dividendelor pe care fondul le are de distribuit, potrivit unor surse din actionariat prezente la sedinta.

In cadrul AGA, reprezentantii FP au spus ca Fondul ar urma sa distribuie dividende in valoare bruta de 536 milioane lei, astfel ca valoarea dividendului ar fi de circa 0,04 lei.

Fondul are un capital social subscris si varsat de 13,41 miliarde lei.

Konieczny a precizat ca reducerea capitalului s-ar putea realiza prin reducerea valorii nominale, insa la aceasta varianta se va apela doar in lipsa altor solutii. Pentru diminuarea capitalului, administratorul ar avea nevoie de aprobarea actionarilor.

Alte solutii pe care Fondul le ia in considerare sunt modificarea reglementarilor in vigoare, Fondul avand deja discutii cu Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice si cu CNVM.

Fondul a solicitat CNVM sa schimbe metodologia de calcul a valorii activului net pe actiune astfel incat in activ sa fie incluse si valoarea participatiilor la companiilor aflate in insolventa, cum este cazul Hidroelectrica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri